2p

Az egyre inkább érzékelhető recesszió eredményeként az elkövetkező 3 évben kevesebb lakópark fog épülni Magyarországon, mint korábban, viszont a 2011-től újra lendületbe jövő gazdaság növekvő keresletet és jelentős áremelkedést hoz majd magával az ingatlanpiacon. Addig viszont az albérletárak mennek fel, így az eladás előtt érdemes lehet kiadni is a lakást.

A gazdasági válság ellenére alig csökken az érdeklődés a luxuslakások iránt. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy sokan még mindig jobb hozamokkal kecsegtető befektetéseket keresnek, mint a kötvények vagy az állampapírok. Így aki nem aranyat vásárol, az lakást vagy házat vesz a jövőben, hiszen a most megtorpanó ingatlanpiaci árak a recesszió 2-3 éves időszaka után igencsak meglódulhatnak. Addig viszont szép nyereséggel kiadhatók ezek a lakások, hiszen a megszigorított feltételek miatt sokan nem jutnak majd hitelhez, így saját lakás helyett albérletbe kényszerülnek. Kucsma Viktória, a Pasarét Residence lakóparkot építtető cég értékesítésért felelős vezetője szerint az albérletek iránt megnövekedő kereslet árrobbanást hozhat a kiadó lakások piacán.

A szakember szerint a lakóparkok építői a köztük lévő verseny miatt különböző kedvezményeket biztosítanak, így akár jó üzlet is lehet jelenleg ingatlanba fektetni. 2009-ben jóval kevesebb vevő lesz az ingatlanpiacon, ám ők még azoknál is válogatósabbak lesznek, akik az idén vettek lakást. Ennek oka az, hogy megváltoztak a kereslet-kínálati viszonyok.


A szakértő szerint: az olcsóbb kategóriákban csökken majd a kereslet, de a nagyobb érétkű, minőségi lakások iránt megmarad az érdeklődés. A válogatósabb vásárlók megjelenése rákényszeríti a beruházókat arra, hogy a következő években minőségi anyagokat használjanak az építkezéskor és a jövőben az sem lesz mellékes, hogy ki tervezi a lakást. Mindezeknek köszönhetően élhetőbb és építészetileg is "időtállóbb" lakóparkok épülhetnek. Budapesten, amelynek előszele már 2009-ben is érezhető lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!