2008. december 12. 08:39

Az egyre inkább érzékelhető recesszió eredményeként az elkövetkező 3 évben kevesebb lakópark fog épülni Magyarországon, mint korábban, viszont a 2011-től újra lendületbe jövő gazdaság növekvő keresletet és jelentős áremelkedést hoz majd magával az ingatlanpiacon. Addig viszont az albérletárak mennek fel, így az eladás előtt érdemes lehet kiadni is a lakást.

A gazdasági válság ellenére alig csökken az érdeklődés a luxuslakások iránt. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy sokan még mindig jobb hozamokkal kecsegtető befektetéseket keresnek, mint a kötvények vagy az állampapírok. Így aki nem aranyat vásárol, az lakást vagy házat vesz a jövőben, hiszen a most megtorpanó ingatlanpiaci árak a recesszió 2-3 éves időszaka után igencsak meglódulhatnak. Addig viszont szép nyereséggel kiadhatók ezek a lakások, hiszen a megszigorított feltételek miatt sokan nem jutnak majd hitelhez, így saját lakás helyett albérletbe kényszerülnek. Kucsma Viktória, a Pasarét Residence lakóparkot építtető cég értékesítésért felelős vezetője szerint az albérletek iránt megnövekedő kereslet árrobbanást hozhat a kiadó lakások piacán.

A szakember szerint a lakóparkok építői a köztük lévő verseny miatt különböző kedvezményeket biztosítanak, így akár jó üzlet is lehet jelenleg ingatlanba fektetni. 2009-ben jóval kevesebb vevő lesz az ingatlanpiacon, ám ők még azoknál is válogatósabbak lesznek, akik az idén vettek lakást. Ennek oka az, hogy megváltoztak a kereslet-kínálati viszonyok.


A szakértő szerint: az olcsóbb kategóriákban csökken majd a kereslet, de a nagyobb érétkű, minőségi lakások iránt megmarad az érdeklődés. A válogatósabb vásárlók megjelenése rákényszeríti a beruházókat arra, hogy a következő években minőségi anyagokat használjanak az építkezéskor és a jövőben az sem lesz mellékes, hogy ki tervezi a lakást. Mindezeknek köszönhetően élhetőbb és építészetileg is "időtállóbb" lakóparkok épülhetnek. Budapesten, amelynek előszele már 2009-ben is érezhető lesz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.