<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kereskedelmi világszervezet egyik vezetője szerint reális veszély, hogy az egyes államok szándékosan gyengíthetik valutájukat annak érdekébe, hogy versenyképesebbé tegyék gazdaságukat. Ez azonban akár feszültségeket is szülhet.

"Nincs a nyakunkon, de nem zárható ki teljesen egy valuták közötti háború kialakulása" - mondta Pascal Lamy, a kereskedelmi világszervezet (WTO) főtitkára a BFM francia gazdasági rádió műsorában szerdán. "Úgy gondolom, hogy a valószínűsége kicsi, de nem nulla" - mondta a főtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogy létrejöhet-e valutapiaci háború, amennyiben több ország is piaci intervenciót hajt végre valutájának leértékelése érdekében. A monetáris kiigazításoknak "fokozatosan és konzultációk kíséretében" kell megtörténniük - szólította fel az illetékes hatóságokat Lamy. "De nem vagyunk még egy esetleges valutaháború közelében" - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy vajon elindult-e a világgazdaság a válságból kivezető úton, egyértelmű igennel válaszolt: a WTO adatai szerint 2010-ben 13 százalékos lehet a kereskedelem fellendülésének mértéke. Hozzátette azonban, hogy a munkanélküliségi adatok még aggodalomra adnak okot, ezért teljes kilábalásról nem lehet beszélni. "Egy súlyos probléma van, amely továbbra is visszaveti a gazdasági konjunktúrát. Ez a munkanélküliség magas szintje" - hangsúlyozta.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.