2p

A kereskedelmi világszervezet egyik vezetője szerint reális veszély, hogy az egyes államok szándékosan gyengíthetik valutájukat annak érdekébe, hogy versenyképesebbé tegyék gazdaságukat. Ez azonban akár feszültségeket is szülhet.

"Nincs a nyakunkon, de nem zárható ki teljesen egy valuták közötti háború kialakulása" - mondta Pascal Lamy, a kereskedelmi világszervezet (WTO) főtitkára a BFM francia gazdasági rádió műsorában szerdán. "Úgy gondolom, hogy a valószínűsége kicsi, de nem nulla" - mondta a főtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogy létrejöhet-e valutapiaci háború, amennyiben több ország is piaci intervenciót hajt végre valutájának leértékelése érdekében. A monetáris kiigazításoknak "fokozatosan és konzultációk kíséretében" kell megtörténniük - szólította fel az illetékes hatóságokat Lamy. "De nem vagyunk még egy esetleges valutaháború közelében" - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy vajon elindult-e a világgazdaság a válságból kivezető úton, egyértelmű igennel válaszolt: a WTO adatai szerint 2010-ben 13 százalékos lehet a kereskedelem fellendülésének mértéke. Hozzátette azonban, hogy a munkanélküliségi adatok még aggodalomra adnak okot, ezért teljes kilábalásról nem lehet beszélni. "Egy súlyos probléma van, amely továbbra is visszaveti a gazdasági konjunktúrát. Ez a munkanélküliség magas szintje" - hangsúlyozta.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!