2018. február 8. 18:23

Noha a kriptovaluta árfolyama sokat esett az elmúlt két hónapban, nem mindenki várja azt, hogy teljesen elértéktelenedjen. Sőt!

Miután az utóbbi két napban 2000 dollárt erősödött a Bitcoin, nem csak azok hallatják a hangjukat, akik szerint rövidesen csak egy rossz emlék lesz a kriptovaluta. Olyan szakértői is vélemény is van, amely szerint ismét megsokszorozhatja a pénzét, aki a Bitcoinra tesz.

Az utóbbi hetek finoman szólva sem a kriptoeszközökről szóltak, pozitív értelemben nem sok kommentár jelent meg ezekről. Igaz, nehezen lett volna eladható a derűs jövőkép, miközben 6000 dollárig zuhant az ára, ráadásul a több kriptovalutával együtt a piaci kapitalizációja 550 milliárd dollárral csökkent.

Az elmúlt napokban viszont némi fordult állt be, hiszen szerdán már ismét 8300 dollár körül forgott a Bitcoin árfolyama. Ennek apropóján Thomas Glucksmann, a Gatecoin kriptotőzsde vezetője úgy látja a mostani bukdácsolás után ismét szárnyra fog kapni az eszköz árfolyama, és még idén 50 ezer dollár lesz majd.

Hasonló véleményen van egy kockázati tőketársaság, az Outlier Ventures vezetője, Jamie Burke. Szerinte márciustól ismét növekvő árfolyamokat láthatunk majd, és úgy véli a tavalyi évhez hasonlóan többszörösére nőhet egy Bitcoin értéke.

Természetesen nagyon sok olyan piaci szakértő van, aki szerint semmi oka sincs a valós érték nélküli kriptopénzeknek további árfolyam emelkedésre, sőt a lufi már elkezdett ereszteni és csak idő kérdése, hogy mikor értéktelenednek el teljesen ezek az eszközök. A 2008-as válság előrejelzése kapcsán világhírnévre szert tett Noriel Roubini például kerek perec kijelentette, hogy a süllyesztő várja ezeket a pénzügyi eszközöket.

Mások mellett a Goldman Sachs elemzői is ezen az állásponton vannak. Steve Strongin, a bank globális befektetési üzletágának vezetője szerint azt látjuk majd, amit a 90-es években az internetes cégeknél. Akkor is nagyon sok (értelmetlen) projekt indult, amit alaposan kitömtek pénzzel. A dotkom lufi kidurranását követően viszont ott is „tisztítótűz perzselte” le a piacot, és csak a legéletképesebb vállalatok maradtak fenn, azok közül több is óriáscéggé nőtte ki magát. Strongin ebben az esetben is hasonló forgatókönyv megvalósulását látja. Úgy véli, az immár sok száz kriptoeszköz szinte mindegyikének el tűnik az értéke, ami viszont túléli, megerősödve kerülhet ki a mostani válságból.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.