<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ha a forint nem marad tartósan 300 alatt az euróval szemben, akkor a jegybank döntéshozói a következő hónapokban legalább 50 bázispontos kamatemelésre fognak kényszerülni - vélekedik Piotr Kalisz, a Citgroup közgazdásza. A szakember mindezt azok után állítja, hogy múlt pénteken találkozott az MNB illetékeseivel.

Az utóbbi hetek folyamatainak tükrében a Citigroup varsói közgazdásza úgy véli, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a következő hónapokban legalább 50 bázisponttal fogja megemelni az alapkamatot - olvasható a szakember pénteken megjelent elemzésében.

A Bloomberg cikke szerint Kalisz abból következtetett egy esetleges kamatemelésre, hogy a Monetáris Tanács legutóbbi ülése után a döntéshozók kijelentették: minden eszközt bevetnek a forint védelme érdekében. A gazdasági lap emlékeztet rá, hogy márciusi ülésükön sorozatban másodszor hagyták változatlanul a kamatot a Monetáris Tanács tagjai.

"Az a kijelentés, hogy a jegybank a deviza stabilitására helyezi a hangsúlyt, arra enged következtetni, hogy egy esetleges újabb leértékelődési hullám esetén számíthatunk a forint védelmére" - írja elemzésében Kalisz. A Bloomberg hozzáteszi: a forint idén eddig 10 százalékkal gyengült az euró ellenében, ezzel az általuk vizsgált 26 feltörekvő deviza közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta.


A márciusi ülés előtt jelentette be a Monetáris Tanács, hogy megkezdi az euróban érkező uniós források átváltását a piacon, hogy ezzel is erősítse a forintot. A következő kamatdöntő ülés április 20-án lesz esedékes.

A magyar deviza mélypontját 317 körül érte el az euróval szemben, azonban az utóbbi napokban erősödést mutatott, péntek délután 296,28 forintot kellett adni egy euróért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.