2009. szeptember 4. 12:41

9,7 százalék volt augusztusban a munkanélküliség az Egyesült Államokban, ez kicsit magasabb a várt 9,5 százaléknál -. jelentették be péntek délután. A nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma viszont jobban alakult a vártnál, "csak 216 ezren" maradtak állás nélkül a múlt hónapban.

9,7 százalék volt augusztusban a munkanélküliség az Egyesült Államokban, ez kicsit magasabb a várt 9,5 százaléknál - jelentették be péntek délután. A nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma viszont jobban alakult a vártnál, "csak" 216 ezren maradtak állás nélkül a múlt hónapban.

A júliusi 9,4 százalékos adat után arra számítottak az elemzők, hogy 9,5 százalékra nő a munkanélküliség a tengerentúlon augusztusban. A közölt 9,7 százalékos adat ennél kicsivel kedvezőtlenebb. A munkanélküliségi rátában ez 26 éves csúcsot jelent.

A mostani számokat is figyelembe véve a recesszió kezdete, vagyis 207 decembere óta már 6,9 millió amerikai veszítette el a munkahelyét, augusztusban többek között a Whirlpool és az American Airlines is jelentős leépítéseket jelentett be.


Mindez azért érintheti különösen érzékenyen az amerikai gazdaságot, mert az Egyesült Államokban a gazdasági aktivitás kétharmadát a belső fogyasztás adja, az újabb elbocsátások, illetve a munkanélküliség emelkedése pedig arra utalhat, hogy tovább csökken majd a fogyasztás.

Ráadásul az elemzők többsége továbbra is arra számít, hogy csak lassú lesz a talpra állás a jelenlegi helyzetből, azaz a háztartásokat hosszabb távon is sújthatják a leépítések.

"Az amerikai gazdaság húzóereje, a fogyasztás tehát az elkövetkezendő időkben is nyomott maradhat, ha az embereknek az állásuk elvesztése miatt kell aggódniuk. Az adat alátámasztja azon érveléseket, hogy még nincs itt az ideje a fiskális és monetáris stimulusok leépítésének, tehát egyelőre még csak tervezni lehet az exit stratégiákat" - írja kommentárjában Sörös Csaba, a TakarékBank elemzője.

Ugyanakkor a rossz adat nem is biztos, hogy olyan rossz a tőzsdének, hiszen a likviditási csapok elzárását késleltetheti - teszi hozzá a szakember. Ennek köszönhető, hogy a Wall Street vezető határidős indexei a számok közlése után is pluszban voltak.

A nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a júliusi 276 ezer után 216 ezerrel csökkent a múlt hónapban, ami kicsivel kedvezőbb a várt 223 ezres értéknél. Ez tavaly augusztus óta a legkisebb leépítést jelentett.

Szintén péntek délután jelentették be, hogy az átlagos órabérek mértéke 0,3 százalékkal emelkedett júliushoz képest. Ez kedvező hír, mivel a piac csak 0,1 százalékos béremelkedést várt.