2009. szeptember 8. 06:16

Eszeveszett száguldásnak indult az elmúlt két hétben a Lehman Brothers részvényeinek árfolyama, ráadásul a papírok forgalma egyes napokon a 30 millió dollárt is meghaladta, írja a Napi.

A látványos tőzsdei emelkedés közepette a kimaradástól félő befektetők már szinte mindent megvesznek - az sem gond, ha becsődölt vállalat részvényéről van szó, írja a Napi Gazdaság.

Eszeveszett száguldásnak indult az elmúlt két hétben a Lehman Brothers részvényeinek árfolyama, ráadásul a papírok forgalma egyes napokon a 30 millió dollárt is meghaladta. Pedig a Lehman Brothers csődben van, részvényei valószínűleg nem érnek egy centet sem. A volt befektetési bank tavaly ősszel dobta be a törülközőt - magával rántva a teljes Wall Streetet -, vagyona pedig feltehetően arra sem elegendő, hogy kifizesse hitelezőit, nemhogy még a részvényeseknek is maradjon valami. Ráadásul nem a Lehman Brothers az egyetlen becsődölt társaság, amelynek papírjait elkezdték vásárolni a befektetők, hasonlóan őrült módon kezdett el emelkedni a szintén csúfos véget ért Washington Mutual és az IndyMac árfolyama is - írja a Financial Times alapján a Napi.

A drágulás hátterében inkább pszichológiai, semmint közgazdasági okok állhatnak. Az elmúlt évben a befektetők sok pénzt vesztettek, amit mindenképp szeretnének visszanyerni, ezért bármit megvásárolnak. Egy ilyen "lottószelvény" a Lehman papírja is - nyilatkozta a lapnak Brad Golding, a CRC Financial portfóliómenedzsere. Más szakértők vételi pániknak minősítették az esetet, amiben a résztvevők ugyanúgy teljesen irracionálisan képesek viselkedni, mint ahogy az eladási pánikban értékes eszközöktől is hajlandók áron alul megválni a pánik hatása alá került befektetők. (A drágulás hátterében lehet, hogy nem is emberek, hanem technikai alapon kereskedő robotok állnak, amelyek egy enyhe drágulást kitörésként értelmezve vásároltak pár papírt, emelve annak árfolyamát, ami újabb robotoknál indította be a vásárlási algoritmust.)


A Lehman-papírok száguldását, amelynek során a papír árfolyama a korábbi 5 centről 32 centig szaladt, minden bizonnyal a nagyon hasonló sorsú, ám állami mentőövvel végül a felszínen maradt cégek - mint a Freddie Mac, a Fannie Mae vagy az AIG - részvényeinek drágulása indíthatta be, írja a Napi.