TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Erőteljesen visszaeső építési kedv fémjelezte a budapesti lakáspiacot 2008 első negyedévében. Az építési engedélyek száma 32 százalékkal, a készlet pedig 14 százalékkal csökkent.

Már a tavalyi év elejére is visszaesést várt mindenki a keresletben, de a számok rácáfoltak a pesszimista jóslatokra: az építési engedélyek és az átadott lakások száma is nőtt. A második félévben aztán elindult a visszaesés, aminek köszönhetően a kiadott építési engedélyek száma 3,9 százalékkal, az eladott lakások száma pedig 11,8 százalékkal volt kevesebb 2007- ben, mint a 2006-os esztendőben.

Idén folytatódott a visszaesés a piacon, az első három hónapban 32,1 százalékkal kevesebb lakás kapott építési engedélyt, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A jelentős csökkenés mögött az is állhat, hogy átrendeződni látszik a piac: a lakásszám jelentősen csökkent, az otthonok alapterülete viszont tovább emelkedett. Míg a 2007 első negyedévében megvalósult otthonok átlagos alapterülete 61,6 négyzetméter volt, addig ez a szám 2008 hasonló időszakában már 69,2 négyzetméter.

2008 első negyedévében - az egy évvel korábbival megegyező számú - összesen 18 új beruházás értékesítése kezdődött meg, melyekben a fejlesztők 1408 lakást alakítanak ki. Ez a lakásszám 7 százalékkal több mint 2007 azonos időszakában.

A várakozásokhoz képest kicsit megkésve, de a 2007-es esztendő második félévére már visszaesést mutatott a lakásvásárlási kedv. Jelentős keresletcsökkenés azonban csak 2008 első negyedévében jelentkezett. A tavalyi első negyedévhez képest idén 43,2 százalékkal kevesebb, 1561 lakás talált gazdára az első negyedévben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.