2p

Több tényező miatt is a befektetési alapok éve lesz 2013 - mondta Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) elnöke a Magyar Köztársasági Társaság csütörtöki rendezvényén.

Egyrészt az alapkamat várhatóan tovább fog csökkenni, aminek köszönhetően a kereskedelmi bankoknál elérhető betéti hozamok tovább fognak süllyedni, így a megtakarítással rendelkezők alternatív befektetési eszközöket fognak keresni - fejtette ki Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke a Magyar Köztársasági Társaság csütörtöki konferenciáján. A banki betétállomány stagnálását, csökkentését valószínűleg a banki érdekek is elő fogják mozdítani, mivel a hitelek iránti nagyon visszafogott kereslet és a most már "csak" 110 százalék álló hitel/betét arány nem teszi fontossá számukra a betétgyűjtést. Ráadásul a márciusi vezetőváltás után várhatóan az MNB nem igazán fogja tűrni, hogy a bankok a felesleges forrásaikat az MNB-ben parkoltassák.

Szintén a befektetési piacok felé terelheti a megtakarításokat az a tény is, hogy évszázados axióma dőlt meg a válságnak köszönhetően. Alapvető tézis volt a tőkepiacokon, hogy hosszú időtávon a részvénybefektetésekkel magasabb hozamokat lehet elérni, mint a kötvényekkel. Ugyanakkor a válság óta már több olyan tízéves periódust is ki lehet választani, amikor ez a tézis megdőlt. Vagyis a "vedd meg és ülj rá" részvény-befektetési filozófia már nem működik, ami érződik is a piaci szereplők magatartásán, már nem bíznak annyira a részvényekben, mint korábban, és befektetések időhorizontja is alaposan lecsökkent.

Az eseményről a tudósításunkat is elolvashatja:
Kovács Árpád: sportcipő helyett mi bakancsban futunk versenyt

SzP
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!