2007. október 22. 08:34

A pénteki amerikai zuhanást követően a világ más tőzsdéi is lefele vették az irányt. Ázsia az amerikai eséshez hasonló nagy mínusszal kezdte a hetet.

A pénteki amerikai zuhanást követően a világ más tőzsdéi is lefele vették az irányt. Ázsia az amerikai eséshez hasonló nagy mínusszal kezdte a hetet.

A nagyobb ázsiai tőzsdék mindegyik komoly veszteséggel zárt hétfőn, amit a szakértők az Amerikában felerősödött recessziós aggodalmakkal és a folyamatosan gyengülő dollárral magyaráznak. A japán tőzsde mutatója, a Nikkei 375,90 pontos, azaz 2,24 százalékos veszteséggel 16 438,47 ponton zárt.

Nem úszta meg az esést Hong Kong, Szöul és Szingapúr sem. Ráadásul a korábban csak emelkedni tudó Shanghai Composite index is folytatta a korrekciót, hétfőn 2,6 százalékot csökkent.

Egy és másfél százalék közötti esést mutatnak a főbb európai indexek is, a nyitáskor sem az angol-, sem a francia-, sem a német piac nem tudta magát függetleníteni a rossz hírektől.

Ami a heti kilátásokat illeti, továbbra is az USA-ra érdemes figyelni, hiszen több nagy cég eredménye most kerül napvilágra: hétfőn az American Express és a Merck, kedden az AT&T és a Du Pont, szerdán a Boeing és csütörtökön a Microsoft. A technológiai cégek közül a legnagyobb várakozás az Apple adatait előzi meg; a cég hétfőn közli negyedéves eredményeit. A héten közli negyedéves eredményét két vezető lakóingatlan-építő cég, kedden a Cebtex, szerdán a Pulte Homes. A szakértők mindkét vállalat esetében veszteséget várnak.