2007. október 12. 13:09

A ma publikált kiskereskedelmi forgalomi adat ugyan optimizmusra adhat okot, a termelői árindex ugyanakkor az infláció esetleges felpörgésével fenyeget. Kérdés, hogy a minden rossz hír „benyelése” mikor csap át kritikusabb szemléletbe.

A ma publikált kiskereskedelmi forgalomi adat ugyan optimizmusra adhat okot, a termelői árindex ugyanakkor az infláció esetleges felpörgésével fenyeget. Kérdés, hogy a minden rossz hír „benyelése” mikor csap át kritikusabb szemléletbe.

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt szeptemberben a termelői árindex. A pénteken közzétett adatok szerint szeptemberben 1,1 százalékkal nőttek a termelői árak, elemzők 0,5 százalékos emelkedésre számítottak. Júliusban még 1,4 százalékkal esett a termelői árindex. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli szeptemberi termelői maginfláció 0,1 százalék volt, az elemzők 0,2 százalékot vártak. Éves összehasonlításban 4,4 százalékkal nőttek a termelői árak, a maginfláció 2 százalék volt.

Megélénkült ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, a vártnál kétszer gyorsabban emelkedett, részben az autóértékesítés, részben a benzineladás növekedésének a hatására, amit a magasabb benzinár váltott ki.

A pénteken közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi eladás 0,6 százalékkal nőtt augusztushoz képest, miközben az elemzők csak 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Augusztusban 0,3 százalék volt a növekedés az előző hónaphoz képest. Az autóeladások nélkül számolt szeptemberi kiskereskedelmi eladás 0,4 százalékkal nőtt, összhangban a várakozásokkal.

A két adat összességében nem ijesztő, hiszen a recessziós félelmeket nem igazolja. Abból a szempontból ugyanakkor nagyon nem jó, hogy az infláció esetleges felpörgése fenyeget. Ez pedig a Fed mozgásterét beszűkíti, így a hónap végén várt újabb kamatcsökkentésre könnyen keresztet vethetünk, az pedig parát indíthat el. Más kérdés, hogy jelenleg abban a fázisban vagyunk, amikor mindenben megtalálták odaát a jó hírt, így akár tovább emelkedhetnek az amerikai indexek, de azért a vételi pozíciókban nyakig ülőknek nem árt észnél lenni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.