2008. november 10. 11:54

Az elemzők szerint minden idők legnagyobb emelkedését produkálhatja az év végéig a Standard & Poor's 500 index a tengerentúlon, sokak szerint akár 20 százalékkal is ugorhat a mutató még az idén - derül ki a Bloomberg felméréséből, melyben elemzőket kérdeztek meg. Az év végén szokás szerint komoly emelkedést szoktak mutatni az indexek, idén azonban ezt is felülmúlhatják.

Nagyobb lehet az átlagosnál a Standard & Poor's 500 index rallyja az év végén, ugyanis az elemzők szerint a mostani szinteken kifejezetten olcsónak számítanak a részvények, így a vásárlói kedv nagyobb lehet a szokottnál. A szakemberek többsége 20 százalékos erősödést sem tart elképzelhetetlennek még az idén, a várakozások szerint a pénzügyi piacok fokozatosan nyugszanak majd meg.

David Kostin, a Goldman Sachs elemzője a Bloomberg felmérésében úgy gondolta, hogy idén annak köszönhetően emelkedhetnek jelentősen az árfolyamok az év végén, mivel a jelenlegi szinteken kifejezetten olcsónak számítanak, ez pedig vonzó a befektetők számára. Egy másik elemző, Jason Trennert úgy véli, hogy a bankközi hitelezés fokozatos javulása segíteni fog abban, hogy a pénzügyi szektor magához térjen, míg Thomas Lee, a JP Morgan elemzője 25 százalékos erősödést is elképzelhetőnek tart az S&P-től az év végén.


"Nehéz megmondani, mekkora emelkedésre számíthatunk az év végén. Először látni kéne a részvénypiacok alját, de egyelőre még az sincs a láthatáron" - vélekedik Richard Weiss, a City National Bank szakembere.

A jelenlegi állás szerint a Standard & Poor's index a legrosszabb éves teljesítményét nyújthatja a harmincas évek óta. Októberben például a részvényárak az elmúlt 21 év legnagyobb zuhanását produkálták, a befektetők 6000 milliárd forintot veszítettek el a tőzsdén.

Az elemzők által várt átlagos forgatókönyv szerint az idei év végéig 1118 pontig emelkedik majd a S&P értéke, ami kétszer akkora ugrás lenne, mint a jelenlegi rekordévben. Az év elején még jóval optimistábbak voltak a szakemberek, akik úgy gondolták, hogy 1632 ponton zárja majd 2008-at az S&P. Az index értéke a múlt héten egyébként 950 pont alá esett vissza.

Néhány elemző úgy véli, hogy a piac még ebben a hónapban eléri majd mélypontját, aztán decemberben jöhet az emelkedés. Azonban még mindig vannak olyanok, akik további gyengélkedésre számítanak, illetve a jelenlegi szinteket várják 2009 elejére is.