2019. szeptember 12. 15:05

Az EKB komoly mennyiségi lazítási programról döntött. Az új monetáris kondíciók hozzájárulhatnak a közösség gödörbe jutott gazdaságainak a kilábalásához.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot. A testület 10 bázisponttal, rekordalacsonyra, mínusz 0,50 százalékra vitte le a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.

Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek történelmi mélypontnak számító 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi szintjükön maradnak, vagy még lejjebb kerülnek addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson. A kormányzótanács november 1-től újraindítja a múlt év végén leállított és a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programot (APP) havi 20 milliárd euró értékben.

Érdekesség, hogy míg korábban – ha nem is konkrét dátummal -, de megadták, hogy az eszközvásárlási program meddig tart, most egyfajta lejárat nélküli mennyiségi lazítás lesz. A program kapcsán ugyanis úgy fogalmaztak, hogy mindaddig fenntartják, amíg szükséges.

A kamatdöntés kapcsán az EKB hamarosan leköszönő vezetője, Mario Draghi azt hangoztatta, hogy az utóbbi időszak makrogazdasági adatai felfele mutató kockázatokat jeleztek. Eközben viszont az infláció továbbra is meglehetősen alacsony. Így a most bejelentett lépésektől azt remélik, hogy sikerül élénkíteni az eurozóna gazdaságát, és inflációt is tudják majd közelíteni a kitűzött célsávhoz.

A döntés hatására az euró komolyan megreccsent, hiszen a dollárral szemben bőven az 1,1-es szint alá esett. A tőzsdék ugyanakkor pozitívan reagáltak a hírre, hiszen a reggeli mérsékelt plusz után meglódultak a kontinens legfontosabb mutatói.

Mondhatnánk, hogy természetesen a hírre Donald Trump is nyomott egy posztot a Twitteren. Az amerikai elnök azonnal jelezte, hogy az európai kamatvágásra a Fednek is reagálnia kell, és rajtuk a sor, hogy csökkentsék a kamatokat. Ezt egyébként az amerikai jegybank a jövő héten megteheti, hiszen akkor fognak összeülni kamatdöntő ülésre.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.