<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A nyersanyagpiaci áremelkedést nem az orosz-ukrán háború okozta, de még csak nem is a Covid, ezért nagyon valószínű, hogy ezek elmúlása sem fogja megszüntetni. A múltban sok éves, évtizedes ciklusokat figyelhetünk meg az árupiacon, könnyen lehetséges, hogy most egy hosszú emelkedő szakasz kezdetén járunk. A következő évek befektetési sztorija az árupiac és a bányarészvény lehet. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.

A nyersanyagok drágulása egyáltalán nem újkeletű dolog, nem az orosz invázió okozza, az csak egy amúgy is meglévő trendre erősített rá. Következésképpen sem a nyersanyagok drágulása, sem a részben ennek következtében jelentkező infláció nem fog megszűnni azzal, ha majd a felek békét kötnek. Még csak nem is a Covid idézte elő ezt a folyamatot, Bár az is jelentős mértékben hozzájárult.

Egyre több szakértő veti fel azt a kérdést, hogy egy úgynevezett árupiaci szuperciklus közepén vagyunk-e, amelynek felívelő szakasza sok évig, akár több mint egy évtizedig is tarthat.

Eidenpenz József a Pénz című podcast műsorában.Eidenpenz József a Pénz című podcast műsorában.

Ennek az árupiaci szuperciklusnak a magyarázata egy olyan globális problémában keresendő, amely nem oldható meg egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem. Ez pedig az, hogy a nyersanyagpiaci kínálat, vagyis a bányászat és egyéb kitermelés csak nagyon lassan, évek vagy akár több mint egy fél évtized alatt képes alkalmazkodni a kereslethez. A kereslet viszont, amint már láthattuk, nagyon gyorsan meg tud ugrani, vagy össze tud esni, akár hetek vagy hónapok alatt is.

Ebből a súlyos egyensúlytalanságból alakultak ki már a múltban is a sok évig emelkedő árfolyamok vagy egyenesen árrobbanások, gondoljunk csak a hetvenes évek olajárrobbanására. Emiatt gondolják azt sokan, hogy a neheze még hátravan, és a következő évek egyik legfontosabb befektetési sztorija, ha nem a legfontosabb, a nyersanyagpiaci áremelkedés lesz.

Mindez kiderül a Klasszis podcast legfrissebb műsorából - hallgassa meg és iratkozzon fel a csatornánkra!

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

 

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.