4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiemelkedő teljesítményt ért el a Magyar Telekom tavaly, a növekedés motorja az adatforgalom dinamikus bővülése volt - mondta Rékasi Tibor, a cég vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Kilőtt a mobiladat-felhasználás

Rékasi Tibor, a cég vezérigazgatója pénteki sajtóbeszélgetésen kiemelte: 34 százalékkal nőtt a mobiladat-felhasználás egy év alatt, a vezetékes adatforgalomban pedig 33 százalékos növekedést mértek a teljes hálózaton. Az egy főre jutó átlagos havi mobiladat-fogyasztás több mint 20 százalékkal bővült, 11,7 gigabájtra 2023-ban - ismertette.

A Magyar Telekom székházában örülnek az eredménynek. Fotó: Telekom Sports
A Magyar Telekom székházában örülnek az eredménynek. Fotó: Telekom Sports

Rékasi Tibor a hálózatfejlesztésről elmondta: tavaly az optikai hálózatban több mint 200 ezer új gigabites elérést építettek ki, így már több mint 3,6 millió háztartás számára lett elérhető. Terveik szerint 2027-re 4,5 millió háztartás számára lesz elérhető a gigabites sebesség. A kültéri 5G lefedettséget vállalásuk szerint 2026-ra 99 százalékra növelik. A digitalizáció elterjedéséről elmondta, hogy az ügyfelek 74 százaléka rendszeresen használja a Telekom alkalmazást, 67 százaléka a számláit is ezen keresztül fizeti. A mesterségesintelligencia-alapú virtuális üzleti asszisztens, a Vanda 1,6 millió tranzakciót bonyolított tavaly, vagyis minden 4. ügyfélszolgálati kérdést válaszolt meg, ez még tovább bővülhet.

A vezér helyén marad

Rékasi Tibor elmondta azt is, hogy meghosszabbították a vezérigazgatói szerződését, így az igazgatóság döntése értelmében szerződése újabb 3 évig, 2027. június 30-ig szól.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy 2023-ban számos külső kihívással kellett szembenézniük, ennek ellenére sikerült minden fontos mutatóban kétszámjegyű növekedést elérni. A bevételek növekedéséhez hozzájárult, hogy márciustól infláció-követő díjkorrekciót vezettek be, ezzel 14,5 százalékkal emelték az előfizetési díjakat. A csoport áramfogyasztása 9 százalékkal csökkent tavaly, ami fontos eredmény, 2023-ban négyszer magasabb energiaköltségekkel kellett szembenézniük. A hálózati meghibásodások száma 8 százalékkal csökkent.

A csökkenő adó és energiaköltségek bizakodásra adnak okot

Az idei tervekről elmondta: 5-10 százalék közötti bevételnövekedést várnak, a módosított nettó eredmény 130 milliárd forint lehet, a szabad cash-flow pedig várhatóan 120 milliárd forint körül alakul majd. Idén januártól megszűnt a közműadó, és csökken az energiaköltségek felőli nyomás, ami a növekedéshez hozzájárul majd - mondta. A csoport a következő évtizedben 80 százalékkal tervezi csökkenteni a karbonkibocsátását, egyebek között a járműflotta zöldítésével, további energiahatékonysági intézkedésekkel.

A részvényesek is jól járhatnak majd. Fotó: Depositphotos
A részvényesek is jól járhatnak majd. Fotó: Depositphotos

A részvényesi javadalmazásban az a szándékuk, hogy növekedésben tartsák a rendszert. Az igazgatóság maximálisan 65,56 milliárd forint osztalékfizetést és éves részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24,0 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magában. A javaslat a 2023-ban elért 93,6 milliárd forint módosított nettó eredmény nagyjából 70 százalékának felel meg - ismertette.

A tőzsde honlapján szerdán közzétett jelentés szerint a Magyar Telekom adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett. Tavaly egész évben a csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 377 forint, a legmagasabb 820 forint volt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!