TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Miközben az előzetes közvéleménykutatások azt mutatták, hogy Donald Trump megbukik, sőt az előrejelzések "kék hullámról" szóltak, vagyis arról, hogy a demokraták a képviselőházban és a szenátusban is átveszik a hatalmat, addig a reggelig beérkezett eredmények nagyon más képet mutatnak. A tőzsde pedig figyel, és reagál.

Az elnökválasztást megelőző hétvégén közölt felmérések mind azt mutatták, hogy Joe Biden kényelmes többséget szerezhet, hiszen az úgynevezett billegő államokban rendre ő vezetett. Ezek azok az államok, ahol az egyes választásokon változhat, hogy ki nyer. Eközben vannak olyan részei Amerikának, ahol szinte kőbevésett a győztes, és a jelöltek ezekre jóval kevesebb energiát szoktak fordítani.

Bidenre vártak, de Trumpnak is örülnek

Az eddig napvilágot látott eredmények szerint nem áll jól Biden, hiszen több olyan államban, ahol őt tartották befutónak, végül Donald Trump nyert. A végeredmény (közép-európai idő szerint reggel 7-kor) még nem dőlt el, hiszen szoros versenyfutásban akár még a demokrata jelölt is nyerhet, ám a prognózisokhoz képest mindenképpen meglepetésről van szó.

A tőzsdei befektetők az elmúlt hetekben megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy a demokraták kerülnek hatalomra. A koronavírus-járvány ellenére is optimista invesztorok ebben olyan pozitívumokat láttak meg, hogy Biden győzelme a mostaninál nagyobb pénzügyi támogatáshoz vezethet a munkanélküli amerikaiak és a bajbakerült vállalkozások számára. Ez pedig többet nyomott náluk a latban, mint az általa szorgalmazott adóemelés, amely a republikánusok kampánya szerint óriási csapás lenne az amerikai cégekre.

A vártnál sokkal szorosabb eredmények, és az a tény, hogy a billegő államokban a már ismert részeredmények alapján Donald Trump vezet, új szituációt hozott a befektetőknek is. Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem bizonytalanította el őket. Az első eredmények hatására a határidős indexek, amelyek a szerdai tőzsdei mozgást előrejelzik, komoly emelkedést mutattak.

Az első kommentárok arról szóltak, hogy a legrosszabb az lenne, ha patthelyzet alakulna ki, és esetleg jogi vitákba torkollana az elnökválasztás eredménye. Ugyanakkor a befektetők egyáltalán nem bánnák, ha Donald Trumpot újraválasztanák, hiszen az elnök rendszeresen tanúbizonyságot tett amellett, hogy számára kiemelten fontos a tőzsdeindexek alakulása. A saját elnöki teljesítményét pedig rendre azzal igazolta, hogy a mutatók rekordszinten állnak.

Átmeneti lehet a bizonytalanság Kínában

Egy esetleges Trump-győzelem a kínai eszközök számára jelenthet plusz kockázatot az elemzők szerint, hiszen a jelenlegi elnök az elmúlt években erősen konfrontatív politikát folytatott Pekinggel szemben. Ez az árfolyamokban is visszaköszönt az éjszaka folyamán, hiszen Trump előretörésére a jüan jelentős gyengüléssel reagált. Meg kell jegyezni, hogy a dollár erősödése általánosnak mondható, hiszen az euróval szemben is jelentősen erősödött.

Miközben a dollár és az ázsiai tőzsdeindexek felfele mozdultak, a nemesfémek gyengültek a politikai hírekre. Az arany ismét 1900 dollár alá került, ami 0,6 százalékos esést jelent, míg az ezüst 2 százalékot veszített értékéből. A nemesfémekkel ellentétesen mozgott az olaj, hiszen mind a WTI, mind a brent közel két százalékkal drágult.

A levélszavazatok összesítése miatt várhatóan két olyan államban - Georgia, Pennsylvania – sem lesz szerdán döntés, ahol viszonylag sok elektort lehet szerezni. Így az elnökválasztás végeredményére is várni kell, ugyanakkor a függőben lévő államok többségében kisebb-nagyobb mértékben Donald Trump vezet, így a piacok vélhetőleg az ő győzelmét fogják árazni. Emiatt néhány olyan iparág részvényeit is újra felfedezhetik például a befektetők, amelyek egy Biden-győzelem esetén a környezetvédelmi szigorítások vagy az adóemelés kárvallottjai lettek volna.

Különösen az ázsiai piacok számára az előzetes várakozások szerint egyértelműen Biden-győzelem lett volna kedvezőbb. A szakértők viszont azt hangsúlyozzák, hogy amint elül a vihar, a befektetők a távol-keleti országokban lévő potenciált értékelni fogják. Az elemzők szerint a kínai részvények és kötvények továbbra is perspektivikusak lesznek, hiszen fogyasztás és az export, a kínai gazdasági növekedés motorjának két pillére, sértetlenek tűnik, a Peking által alkalmazott módszerekkel a koronavírust is sokkal eredményesebben sikerült kezelni, mint az USA-ban vagy Európában.

Amennyiben Donald Trumpot újraválasztják, vélhetőleg kontinensünk számára a járműipar és a digitális cégek adóztatása lehet az a két terület, ahol az USA és Európa között gazdasági szempontból konfrontáció lehet.

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma („Honlaptartalom) a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.