Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Első alelnökként két és fél évig dolgozott a bankban.

Nem verték nagydobra a hírt, de június óta már nem Simor András az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős első alelnöke. Az EBRD honlapján Simor bemutatkozó oldalán már mint korábbi alelnökként hivatkoznak a pénzügyi szakemberre. Feladatai egy részét Paulo Sousa vette át.

Simor AndrásSimor András

A volt magyar jegybankelnök 2013-ban került az EBRD-hez, miután a Magyar Nemzeti Banknál töltött el hat évet jegybankelnökként. Őt Matolcsy György követte az MNB élén, de a fideszes térfoglalás már korábban, Simor elnöksége alatt elkezdődött, amikor a monetáris tanács megüresedő helyeit a polgári oldalhoz közel álló szakemberekkel töltötték fel. Erre az időszakra datálható a kamatpolitikai fordulat is, amikor az addig hosszabb ideje változatlan kamatszintet elkezdte csökkenteni a tanács. Ezzel párhuzamosan a kormányoldal politikai alapon is támadta Simort ciprusi érdekeltsége miatt, amiért "offshore lovagnak" titulálták a fideszes médiában.

Simor a váltást követően került az EBRD-hez, ahol 2016 novemberében kapta meg az első alelnöki posztot. Legutóbb az EBRD költözésével kapcsolatos döntésével került be a hírekbe, idén május legelején, ahogy erről a hvg.hu beszámolt.

Ezekben az években ritkán adott interjút, igyekezett távol tartani magát a magyar gazdaságpolitikától, attól, hogy véleményt kelljen mondania a jegybank vagy a kormány intézkedéseiről. Legutóbb a privátbankár.hu oldalnak nyilatkozott. Távozása egyébként nem teljesen váratlan, piaci pletykákat már hallani lehetett erről. Az EBRD oldalán egyébként megemlítik, hogy Simort 2010-ben az év jegybankárának választotta az Euromoney a felzárkózó európai régióban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.