2019. június 14. 15:24

Első alelnökként két és fél évig dolgozott a bankban.

Nem verték nagydobra a hírt, de június óta már nem Simor András az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős első alelnöke. Az EBRD honlapján Simor bemutatkozó oldalán már mint korábbi alelnökként hivatkoznak a pénzügyi szakemberre. Feladatai egy részét Paulo Sousa vette át.

Simor András Simor András

A volt magyar jegybankelnök 2013-ban került az EBRD-hez, miután a Magyar Nemzeti Banknál töltött el hat évet jegybankelnökként. Őt Matolcsy György követte az MNB élén, de a fideszes térfoglalás már korábban, Simor elnöksége alatt elkezdődött, amikor a monetáris tanács megüresedő helyeit a polgári oldalhoz közel álló szakemberekkel töltötték fel. Erre az időszakra datálható a kamatpolitikai fordulat is, amikor az addig hosszabb ideje változatlan kamatszintet elkezdte csökkenteni a tanács. Ezzel párhuzamosan a kormányoldal politikai alapon is támadta Simort ciprusi érdekeltsége miatt, amiért "offshore lovagnak" titulálták a fideszes médiában.

Simor a váltást követően került az EBRD-hez, ahol 2016 novemberében kapta meg az első alelnöki posztot. Legutóbb az EBRD költözésével kapcsolatos döntésével került be a hírekbe, idén május legelején, ahogy erről a hvg.hu beszámolt.

Ezekben az években ritkán adott interjút, igyekezett távol tartani magát a magyar gazdaságpolitikától, attól, hogy véleményt kelljen mondania a jegybank vagy a kormány intézkedéseiről. Legutóbb a privátbankár.hu oldalnak nyilatkozott. Távozása egyébként nem teljesen váratlan, piaci pletykákat már hallani lehetett erről. Az EBRD oldalán egyébként megemlítik, hogy Simort 2010-ben az év jegybankárának választotta az Euromoney a felzárkózó európai régióban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.