2018. március 8. 14:40
mfor.hu

Miközben továbbra is ultralaza marad az EKB monetáris politikája, az intézmény finom utalást tett, hogy mire készülhet a piac.

A piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az EKB az alapkamatot. Így a csütörtöki döntés eredményeként továbbra is 0 százalék az alapkamat, míg az egynapos hitelkamat 0,25 százalék, a betéti kamat pedig -0,4 százalék.

Sokkal izgalmasabb volt persze, hogy milyen kommentár kíséri majd a döntést. Ebben, noha csak nagyon finom virágnyelven, de üzent a központi bank. Olyannyira, hogy a közlemény megjelenése után az euró rakétaként lőtt ki a dollárral szemben.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa megerősítette rendkívül laza monetáris politikai irányvonalát csütörtökön, de elhagyta azt az ígéretét, miszerint szükség esetén bővíti eszközvásárlási programját, újabb kis lépést téve ezáltal a szigorítás felé.

Az EKB kormányzótanácsa arra számít, hogy az irányadó kamatok tartósan, a nettó eszközvásárlások horizontjánál jóval tovább a mostani szinteken maradnak. Közleményében a kormányzótanács megerősítette, hogy szándékában áll az eszközvásárlási program keretében végzett nettó eszközvásárlásokat 30 milliárd eurós havi ütemben 2018. szeptember végéig folytatni, illetve szükség esetén ennél is tovább, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának az inflációs céllal összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja.

A közleményből azonban ezúttal kihagyták az eszközvásárlási program bővítésének szándékára tett utalást. Nem szerepel az a korábbi mondat, miszerint ha "a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy a pénzügyi helyzet úgy változik, hogy nem lesz összeegyeztethető az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett további előrelépéssel, a kormányzótanács készen áll rá, hogy a programot terjedelem, illetve időtartam tekintetében kibővítse".A kormányzótanács jelezte ugyanakkor, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befektetik. Ez mind a kedvező likviditási feltételeket, mind a megfelelő monetáris politikai irányt támogatja. Mario Draghi, az EKB elnöke a délután fél háromkor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.