TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 1. 12:55
-

Az idei év átlagos árfolyamait összehasonlítva a 2008-as évi adatokkal mintegy 29%-ot gyengült a forint az euróval szemben.

Ez derült ki az MNB árfolyam adatait vizsgálva az ÁrfolyamTudós.hu elemzéséből. 

Az itt vizsgált 10 évben - év / év összehasonlításban - a legnagyobb változás 2008-ról 2009-re történt a gazdasági válság kirobbanásakor, amikor is mintegy tizenkét százalékot gyengült a forint. Az euró árfolyam átlagértéken ezt követően 2010-ben körülbelül két százalékot csökkent, majd a következő négy évben tovább emelkedett. 2011-ben egy százalék, 2012-ben négy százalék, 2013-ban három százalék és 2014-ben újabb négy százalék emelkedést produkált. 2015-ben viszont látszólag megtorpant és 2016-ban is csupán körülbelül egyetlen százalékot emelkedett. 2017-ben az euró/forint átlagárfolyam korrigált és visszaállt a 2015-ös átlagérték közelébe. Majd 2018-ban ismét emelkedett az árfolyam és átlagosan három százalékkal lett magasabb, mint az előző évben. Az elmúlt napokig figyelembe véve az idei adatokat azt látjuk, hogy tavalyhoz képest körülbelül egy százalékos a jelenlegi forintgyengülés.

A szélsőséges árfolyamértékeket, tehát a legalacsonyabb és legmagasabb EUR/HUF árfolyamokat megvizsgálva az látjuk, hogy 2008 és 2009 mellett 2012 és 2013 voltak azok az évek, ahol az éven belüli kilengés meghaladta a tizenöt százalékot. Az elmúlt négy évben ez az érték négy és nyolc százalék között alakult.  Idén pedig a legalacsonyabb és legmagasabb árfolyam közötti különbség 7,4 százalék volt. A legalacsonyabb euró árfolyam idén eddig márciusban volt, amikor egy euró 312,82 forintot ért a Magyar Nemzeti Bank jegyzése szerint. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.