2018. május 25. 19:00
mfor.hu

Úgy tűnik, az OPEC és Oroszország egyezsége felborulhat, miután Moszkva növelné a kitermelést. Az olajár nagyot esett pénteken.

Már a reggeli órákban is kismértékű csökkenést mutatott az olaj árfolyama, miután az orosz energiaügyi miniszter a kitermelés lehetséges növeléséről nyilatkozott. Alekszander Novak szerint a jelenleg érvényben lévő kitermelés korlátozás az OPEC júniusi ülését követően akár enyhíthető is, attól függően, hogy a szervezet és külső partnerei hogyan értékelik az eddigi folyamatokat.

Napközben aztán újabb hírek, sőt már konkrét számok is megjelentek. A Bloombergnek az egyik OPEC tagország olajiparáért felelős vezetője azt mondta, hogy várhatóan 3-800 ezer hordóval nőhet a kitermelés, miután az oroszok nem akarják magukat tovább tartani a 2016 óta tartó megállapodáshoz. Ennél is nagyobb, 1 millió hordós plusz termelésről értesült a Reuters.

Az utóbbi hónapokban egyébként több olyan geopolitikai kockázat is volt, amely folyamatosan felfele tolta az árakat. Ezek közül Irán kérdése továbbra is izgalomba tartja a befektetőket. Az Egyesült Államok ugyanis nagyon szigorú szankciókat alkalmazna nem csak a perzsa állammal, hanem a velük üzletet kötőkkel szemben is. Emiatt számos elemző attól tartott az utóbbi hetekben, hogy az iráni kitermelés az amerikai tiltás miatt kiesik a piacról. Ez pedig az egyébként is erős kereslet miatt újabb lökést adott az olajáraknak. Az OPEC június 22-én tartja féléves ülését, melyen többek között a kitermelési kvótákról is döntenek. A két évvel korábbi termeléscsökkentés sikeres volt, hiszen akkor az első negyedévben 40 dollár alatti áron kereskedtek a WTI olajjal. Ezt sikerült néhány nappal ezelőtt 70 dollár fölötti szintre feltornászni, ami közel négy éves rekordnak számított. Ez az ár viszont a nagy kitermelők többségének igen kedvező, így végeredményben a kitermelés bővítése az OPEC tagoknak sem okoz veszteséget.

A hírekre természetesen reagált az olajár, mind a két fontos típus esetében komoly esés volt. A WTI olaj közel 3 százalékot gyengült, és péntek délután 69 dollár alatti szinten kereskedtek vele. A Brent kisebb mértékben csökkent, ám a veszteség ott is 2 százalék feletti. Az Európában jellemző olajfajta ára 77 dollár alá csökkent.