2p

Úgy tűnik, az OPEC és Oroszország egyezsége felborulhat, miután Moszkva növelné a kitermelést. Az olajár nagyot esett pénteken.

Már a reggeli órákban is kismértékű csökkenést mutatott az olaj árfolyama, miután az orosz energiaügyi miniszter a kitermelés lehetséges növeléséről nyilatkozott. Alekszander Novak szerint a jelenleg érvényben lévő kitermelés korlátozás az OPEC júniusi ülését követően akár enyhíthető is, attól függően, hogy a szervezet és külső partnerei hogyan értékelik az eddigi folyamatokat.

Napközben aztán újabb hírek, sőt már konkrét számok is megjelentek. A Bloombergnek az egyik OPEC tagország olajiparáért felelős vezetője azt mondta, hogy várhatóan 3-800 ezer hordóval nőhet a kitermelés, miután az oroszok nem akarják magukat tovább tartani a 2016 óta tartó megállapodáshoz. Ennél is nagyobb, 1 millió hordós plusz termelésről értesült a Reuters.

Az utóbbi hónapokban egyébként több olyan geopolitikai kockázat is volt, amely folyamatosan felfele tolta az árakat. Ezek közül Irán kérdése továbbra is izgalomba tartja a befektetőket. Az Egyesült Államok ugyanis nagyon szigorú szankciókat alkalmazna nem csak a perzsa állammal, hanem a velük üzletet kötőkkel szemben is. Emiatt számos elemző attól tartott az utóbbi hetekben, hogy az iráni kitermelés az amerikai tiltás miatt kiesik a piacról. Ez pedig az egyébként is erős kereslet miatt újabb lökést adott az olajáraknak. Az OPEC június 22-én tartja féléves ülését, melyen többek között a kitermelési kvótákról is döntenek. A két évvel korábbi termeléscsökkentés sikeres volt, hiszen akkor az első negyedévben 40 dollár alatti áron kereskedtek a WTI olajjal. Ezt sikerült néhány nappal ezelőtt 70 dollár fölötti szintre feltornászni, ami közel négy éves rekordnak számított. Ez az ár viszont a nagy kitermelők többségének igen kedvező, így végeredményben a kitermelés bővítése az OPEC tagoknak sem okoz veszteséget.

A hírekre természetesen reagált az olajár, mind a két fontos típus esetében komoly esés volt. A WTI olaj közel 3 százalékot gyengült, és péntek délután 69 dollár alatti szinten kereskedtek vele. A Brent kisebb mértékben csökkent, ám a veszteség ott is 2 százalék feletti. Az Európában jellemző olajfajta ára 77 dollár alá csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!