<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)

Egy mém (internetes karikatúra) szerint a bitcoin 2021 januárjában elérte a 40 ezer dollárt – egy boldog befektető a Lamborghini-je mellett ünnepel. Majd 2022 januárjában a bitcoin ismét eléri a 40 ezer dollárt (ezúttal esés közben), a befektető koldulni kényszerül. Ez jól kifejezi a mostani hangulatot a kriptodeviza-piacon.

Valójában, pont egy év alatt csak keveset változott a bitcoin árfolyama, de a novemberi csúcsról csaknem lefeleződött – mondta el Eidenpenz József, a Privátbankár és az Mfor.hu főmunkatársa a TrendFM reggeli műsorában. Hasonlóan jártak az ether tulajdonosai is az utóbbi időben, azzal a különbséggel, hogy év/év alapon a második számú kriptodeviza még mindig 65 százalékos pluszban volt hétfő délben.

Mi lehet az esés oka?

Az esés okai között első helyen szerepel az általános tőkepiaci hangulat, a kamatemelési félelmek, mivel az utóbbi időben a kriptodevizák erősen követték a részvénypiacot, ugyanazzal az előjellel ugyan, de jóval nagyobb elmozdulásokat produkálva.

De vannak speciális tényezők is, minthogy Oroszország betiltaná a kriptodevizákat, vagy hogy az USA-ban és Nagy-Britanniában is erősödik a politikai nyomás a szabályozás irányába. A politikusok végre nemcsak azon vitatkoznak, lehet-e pénz a bitcoin, de felfigyeltek a DeFi (decentralizált pénzügyek) szektorra is, ahol tőzsdei kereskedés, megtakarítások elhelyezése, hitelfelvétel folyik.

Magyarok Ausztriában

A magyar munkavállalók száma Ausztriában meglepően magas volt decemberben, az ilyenkor szokásos csökkenés helyett még nőtt is. Még sohasem fordult elő, hogy az évnek ebben az időszakában több mint százezer magyar dolgozzon a sógoroknál. Az új német koalíció szerint évi 400 ezer szakképzett külföldi munkavállalóra is szükség lehet a az országban, mivel a munkába álló fiatalok és a nyugdíjba vonuló idősek száma között is hasonló szakadék tátong.

A teljes adás itt hallgatható meg:

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.