2019. május 23. 12:10

Energiakereskedő vállalkozás vette át a nagy múltú közéleti napilapot.

A cégnyilvántartások tanúsága szerint bejegyezték a Népszava című, nagy múltra visszatekintő napilap új tulajdonosát, amely történetesen egy energiakereskedő cég. Ezzel a szocialista körökben befolyásosnak számító Puch Lászlótól egy korábban az ország leggazdagabbjai közé tartozó, szóval egykori nagypályás, de azóta a háttérbe szorított befektető, magát szintén baloldaliként beállító Leisztinger Tamás érdekkörébe került a szociális elkötelezettségű, jelenleg legnagyobb példányszámú ellenzéki közéleti napilap.

Lepapírozták a tulajdonoscserét Lepapírozták a tulajdonoscserét

A Népszabadság bezárását követően a kormánykritikus lappiacon támadt űrt betöltő, jobboldali szimpátiával nem vádolható Népszavát kiadó XXI század Média Kft. egy május 13-án kelt cégbejegyzés szerint a Proton Trade Eenergiakereskedő Zrt.. tulajdonába került.

Utóbbi cég fő profilja illeszkedik az elnevezéséhez: villamosenergia-kereskedelem. Egyéb, az energetikához kapcsolódó tevékenységek mellett építőipari feladatokat is tud vállalni a cél, továbbá vagyon- iletve ingatlankezelési tevékenységet is folytathat. Szemlélődésünk során médiapiaci profilt - például lapkiadást - nem fedeztünk fel a tevékenységi körében.

A Proton jegyzett tőkéje 56 millió forint, vezérigazgatója pedig Gránicz János, akinek a pályaíve összekötődik Leisztinger Tamsás nagyvállalkozóéval. Gránicz szintén vezérigazgató az Arago Befektetési Holding Zrt.-ben, mely cég Leisztinger "birodalmának" központja - egyben a Proton tulajdonosa.

A Proton eddig tehát nem mérte meg magát a sajtópiacon, de azért találtunk kötődést, igaz, áttételeset: a korábbi felügyelőbizottság egyik tagja volt Tallósy István, aki a kétezres években az akkor még létező Napi Gazdaság című üzleti napilap tőzsderovatában dolgozott. Később az energetikai szakmában töltött be pozíciókat, vagyis nem állt távol tőle az fb-tagság a Protonban.

A Protonra visszatérve, mint jeleztük, e cég mögött az Arago áll. Ezzel kapcsolatban most talán azt érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években említésre méltó változás a cégnyilvántartásban két bankszámla nyitása volt, mindkettő tavaly, mégpedig a Magyar Nemzeti Bank volt és jelenegi vezetésétől távol nem álló MKB Bankban. Az Arago-ban pedig a Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft. képviseli a végső tulajdonosok érdekeit.

A Népszavát kiadó cégben történt tulajdonosváltás bejelentésekor áprilisban Leisztinger arról beszélt, hogy a lap megvásárlása egyben értékválasztás is. Kifejtette, hogy meg kívánják őrizni a szociálisan érzékeny hangvételt. Nyomatékosította, hogy egyben kívánják tartani a szerkesztőséget, és folytatják a megkezdett fejlesztéseket.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.