3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot.

A parlament honlapjára kedden délután felkerült törvényjavaslat indoklása szerint a módosítások célja egyes kiemelt adópolitikai célok elérésének ösztönzése, a jogharmonizáció, az adózók adminisztratív terheinek csökkentése, valamint az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállalók munkaerőpiacra történő visszavezetésének elősegítése adó- és járulékkedvezményekkel. 

A javaslat a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulás érdekében bevándorlási különadót vezet be, amit a bevándorlást segítő magyarországi tevékenység vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kell fizetni. Az adó alapja a bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatásának értéke, mértéke az adóalap 25 százaléka. A különadóból származó bevétel kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.

Főbb változások az adócsomagban

 • A baleseti adót a biztosítási adóba olvasztaná a kormány, a kulcsát pedig 30-ról 15 százalékra csökkentené. Személyautóknál és motoroknál ez 20 százalék lesz. 
 • 20 ezer forintig a lakossági átutalások mentesülnek a tranzakciós illeték alól. 
 • Csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója.
 • Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) utoljára 2018. december 20-ig választható, ezt követően az eva-alanyiság választására nem lesz lehetőség. 
 • 2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.
 • 5 százalékra mérséklik az UHT és az ESL tej áfáját.
 • Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. 
 • Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.
 • Megszűnik a kulturális adó, a 75 százalékos különadó, az egészségügyi hozzájárulás (eho) is megszűnik, pontosabban a szociális hozzájárulási adóba olvad. 
 • Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz. Megszűnik viszont a 25 év alattiak és az 55 év felettiek után érvényesíthető szochó-kedvezmény. 
 • A kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetők. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!