<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tegnap 6 illetve 7 százalékkal zuhant a főbb olajfajták ára, ami különösen érdekes annak tükrében, hogy október óta már eleve rengeteget esett az ár. Tegnap az amerikai tőzsdéken is pánikszerű eladás volt, immár sokadik napja, a pénzügyminiszter kapkodása és Trump elképesztő intézkedései csak rontottak a helyzeten.

Olajpánik

Ilyen karácsony valószínűleg még nem volt globális piacok fennállása óta: az elmúlt hónapok esése igazi karácsonyi pánikká alakult mind az olaj, mind az amerikai részvények piacán. A Brent típusú olaj 6 százalékkal 50,77 dollárig, az amerikai WTI 7 százalékkal 42,50 dollárig zuhant.

Ezzel az áresés október eleje óta immár 40 százalék fölötti: az amerikai WTI esetében 45 százalék, azaz szűk 3 hónap alatt majdnem megfeleződött az olajár. Ha jobban megnézzük a fundamentumokat, nem is annyira a mostani esés meglepő, hanem az azt megelőző emelkedés.

Egy biztos: Amerika olajkitermelése olyan gyorsan növekszik, hogy az ország a világ legnagyobb olajkitermelőjévé vált, megelőzve Szaúd-Arábiát és Oroszországot, és minden jel arra mutat, hogy rövidtávon szinte korlátlanul növelhető a texasi palaolaj kitermelés, így a túlkínálat biztosított a következő időszakban.

Olajat öntött a tűzre

Az olaj mellett az amerikai tőzsdék is zuhantak, immár sokadik napja egyfolytában, amire 2008 óta nem volt példa. Az amerikai pénzügyminiszternek is 2008 juthatott az eszébe, mert vasárnap körbetelefonálta a bankokat, hogy nincs-e náluk baj. Ezzel olajat öntött a tűzre, úgy tűnik, sem, az elnöknek, sem a pénzügyminiszternek nem magyarázta el senki, hogy egy hatalmasra fújt lufi nagyot durran a részvénypiacokon is, és ehhez nem kell semmilyen gazdasági válság.

Betelt a pohár

Az elnök viszont annál több lépést tett, ami megrettenti a befektetőket: a jegybankot fenyegeti, bele akar avatkozni a monetáris politikába, emellett képes a mexikói fal miatt megbénítani a kormányzat egy részének működését, és végül teljesesen váratlanul kivonja csapatait Szíriából és Irakból, anélkül, hogy konzultált volna más országokkal arról, hogy ki veszi át a békefenntartást. Eddig a piacok elnézték az elnök különös kijelentéseit és lépéseit, de úgy tűnik, most betelt a pohár.

Magas lóról nagyot esni

A konkrét számok: az S&P 500 index közel 3 százalékkal esett 2351 pontig, ezzel csak decemberben bő 15 százalékkal került lejjebb, a tetőhöz képest pedig majdnem 20 százalékkal. Az emelkedés persze 10 év alatt olyan gigantikus volt (800 pontról indult az index), hogy hosszú távon természetes ennyi visszaesés, most viszont rendkívül rövid idő alatt zajlott le.

(Privátbankár)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.