<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)

Hétfőn reggel mintegy tíz százalékos pluszban volt a bitcoin, és a nap folyamán azután ez néha a plusz tizenöt százalékot is elérte. A többi kriptodeviza szokás szerint minimum követte, egyes esetekben túl is szárnyalta. Ennek oka azonban már egy héttel korábban keresendő, amikor egy rendezvényen Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és Jack Dorsey, a Twitter vezére nagyon pozitívan nyilatkoztak a kriptodeviza-szektorról – mondta Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa a TrendFM reggeli adásában.

Ismét felmerült például, hogy elfogadhatják Tesla-autókért cserébe a Bitcoint, mivel a Bitcoin-bányászat fokozatosan egyre zöldebbé válik, nő a környezetkímélő megoldások súlya. Ez indította el tulajdonképpen az áremelkedést, amely már a múlt héten is mintegy tíz százalékot tedd ki.

Vasárnap estére és hétfőre valószínűleg sok shortos, vagyis eladási ajánlatokkal a bitcoin áresésére játszó befektető megelégelte ezt, és gyorsan akarta a pozícióját vételekkel lezárni. Ez nagyban hozzájárulhatott a hétfő reggeli ugráshoz.

Mit akar az Amazon a kriptópiacon?

Ezen kívül elterjedt az a pletyka, hogy az Amazon kereskedelmi platform is talán elfogadja majd a kriptodevizákat. Megjelent ugyanis olyan álláshirdetés, amelyben kriptodeviza-szakembert kerestek. (Azóta az is felmerült, hogy esetleg saját kriptodevizát fejlesztenének.)

Az áru piacokon tavaly óta hatalmas emelkedések zajlottak le, bikapiac tombol. Voltak olyan termékek, mint a réz, amelyek még májusban tetőztek, azóta bekövetkezett némi korrekció. De vannak, akik további jelentős áremelkedéseket prognosztizálnak.

A gazdasági növekedés beindulása, az elektromos autózás, a megújuló energia termelése, a további technológiai fejlődés és a digitalizáció mind-mind további keresletet generálhat. Ezen kívül a föld lakossága is fokozatosan növekszik, az új lakások rengeteg csövet és vezetéket igényelnek, de a járművektől a mobiltelefonokig szinte minden fontosabb termékbe kell a réz.

Nem akarnak beruházni a bányászok

A bányászok viszont, amint a friss jelentéseikből is kiderül, nem akarnak fejleszteni, további tőkét befektetni. Ennek oka lehet, hogy korábban a hasonló felfutó szakaszokban végzett beruházások jelentős része nem térült meg. De vannak politikai okok is, például Peruban olyan kormány került hatalomra, amely minimum erősebben megadóztatja majd a szektort, de vannak, akik még rosszabbtól tartanak.

Csúcs született Ausztriában

A rossz idegenforgalmi szezon és a gazdasági válság ellenére Ausztriában júniusban új történelmi csúcsot döntött az ott dolgozó magyarok száma, 104 582-en dolgoztak ott. Úgy tűnik, az osztrák társadalom elöregedése és a munkaképes korúak számának csökkenése miatt a válságok is csak időlegesen tudják visszavezetni a munkaerő-keresletet.

A kivándorlási tendencia tehát folytatódhat, hiába jósolták nemrég sokan a külföldön dolgozó magyar munkaerő Magyarországra történő visszatérését.

Az adást teljes egészében itt hallgathatja meg:

Kapcsolódó cikkeink a Privátbankár.hu oldalon:

A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére

Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.