Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A CNN szerint elegendő elektori szavazatot szedett össze Joe Biden. Megerősítette ezt a New York Times is. Donald Trump egyelőre nem ismerte el a vereségét, több államban is megtámadta az eredményeket. Több külföldi vezető politikus is gratulált Bidennek, a magyar kormánytól eddig senki sem reagált.

A CNN magyar idő szerint délután negyed hatkor közölte, hogy Joseph R. Biden Jr. demokratapárti jelölt megnyerte a választásokat és megválasztott amerikai elnöknek tekinthető.

Biden a megválasztott elnök. De ez még nem hivatalos. (forrás:MTI)Biden a megválasztott elnök. De ez még nem hivatalos. (forrás:MTI)

Pennsylvaniában is nagyon szoros volt a küzdelem, de ma délutánra kiderült, hogy ott behozhatatlan előnyre tett szert az alelnök-elnökjelölt, akárcsak Nevadában. Georgiában is tartja előnyét, Arizonában viszont kissé feljövőben van Trump, de ennek már nincs jelentősége. A hivatalos végeredményre még akár hetekig is várhatunk, a hivatalban lévő elnök ugyanis több helyütt bíróságon támadta meg a szavazásokat.

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Pennsylvaniában a CNN szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania és Nevada megnyerésével jelenleg 279 elektor támogatását bírja a CNN szerint, mig a hivatalban lévő elnök, Donald Trump 214 elektor támogatását bírja.

"Minden  amerikai elnöke akarok lenni. Azoké is, akik nem rám szavaztak. Ideje, hogy félretegyük a haragot és a gyűlölködő retorikát és hogy összefogjunk és együtt, egy nemzetként éljünk." - írta Twitter üzenetében Joe Biden, miután hírét vette, hogy győzött. 

Biden megválasztásával az is biztossá vált, hogy az Egyesült Államok történetében először egy nő, méghozzá egy indiai gyökerekkel rendelkező, szines bőrű politikus, Kamala Harris lesz az alelnök. A politikus futóedzése közben tudta meg a hírt, azt mondta, röviddel a számára jó hír érkezése után: "Megcsináltuk, Joe! Rengeteg dolgunk van. Gyerünk, kezdjük el a munkát!"

A 46. amerikai elnök szombat este, a keleti időzónában este 8 órakor (nálunk hajnali két órakor) győzelmi beszédre készül Wilmington városában, Delaware államban. New Yorkban a Times Square-en már most több ezren gyülekeznek a demokratapárti szavazók közül, hogy megünnepeljék a győzelmet. Washingtonban és más városokban is tömeggyűlések készülnek. A Fehér Ház előtt szintén sokezres tömeget látni.

Orbán Viktor még nem reagált, Karácsony Gergely örül

A magyar kormánytól egyelőre egyetlen képviselő sem reagált. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor kormányfő Trump győzelméért drukkolt. Viszont Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere ezt írta Facebook-oldalán: "Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait. Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés."

Több külföldi politikus is azonnal üdvözölte a megválasztott elnököt a CNN tudósítása szerint. Heikko Maas német külügyminiszter azt írta üzenetében:"Új kezdet ez a transzatlanti kapcsolatokban. Egy New Deal." Az ír kormányfő, Micheál Martin úgy fogalmazott, hogy Biden az ír nép igazi barátja és már nagyon várja, hogy együtt dolgozzanak vele. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo meleg hangú üdvözletet küldött és szintén gyors kapcsolatfelvételre számít. Azt írta, hogy ezzel az USA visszatérhet a Párizsi egyezményhez, aminek a végrehajtása az egész világ közös ügye. 

Közben kiderült, hogy a szenátusban 48:48 az arány a demokrták és a republikánusok között. Itt az egyik oldalnak még három helyet kell szerezni, hogy többségben legyen. A kongresszusban jelenleg 211:197 arányban vezetnek a demokraták, ott még hét helyre van szükségük, hogy többségben legyenek. Megtörténhet, hogy mindkét testületben ők lesznek többségben.

Az összes szavazatokat nézve egyértelmű, hogy több mint 4,2 millióval többen szavaztak a demokrata jelöltre, mint ellenfelére. Ketten együtt több mint 140 millió szavazatot szedtek össze, szombat estig Biden 74,2 milliót. Ennyit még sohasem gyűjtött egyetlen elnök sem. Ennek üzenetéről Magyarország számára ebben a cikkben írtunk pár órával ezelőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.