TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Nagy többséggel jóváhagyta szerdán a londoni alsóház a csütörtöktől négy hétre életbe lépő csaknem teljes - bár a tavaszinál több szempontból lényegesen enyhébb - angliai korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezése végett rendelt el a brit kormány.

A képviselők 516-38 arányban, vagyis 478 fős többséggel szavazták meg az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy a kormány indítványát az ellenzéki frakciók tagjainak zöme is támogatta, mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak 80 fős többsége van az alsóházban.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be hivatalosan a korlátozó intézkedéseket. Ezek közé tartozik, hogy november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. A kivételek között szerepel a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.

Boris Johnson is a lezárás mellett érvelt (forrás: MTI/EPA) Boris Johnson is a lezárás mellett érvelt (forrás: MTI/EPA)

Mindemellett csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Lényeges különbség azonban a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek a négyheti zárlat idején is nyitva maradnak. A szavazás előtti szerdai alsóházi vitában Johnson kijelentette: a mostani korlátozások érvénye december 2-án automatikusan lejár.

A brit miniszterelnök ugyanakkor közvetett utalást tett arra, hogy a továbbiak az akkori járványhelyzettől függnek majd. "Nagyon remélem, hogy (december 2. után) újra tudjuk indítani az országot, az üzleti vállalkozásokat, és azt, hogy karácsony közeledtével a boltok is újranyithatnak" - fogalmazott. Mindez attól függ, "hogy most megteszünk-e mindent az R mutató leszorítására". Boris Johnson ezzel az R reprodukciós rátára utalt, amely azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzöttek hány más embernek adják tovább a fertőzést.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 1,1-1,3 között van, ami azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-13 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató országos átlagban. A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a szerda estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 25 177 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Országszerte eddig 32,3 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül csaknem 1,1 millió lett pozitív.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.