2018. március 6. 16:31
mfor.hu

A Dr Végzetként is emlegetett közgazdászprofesszor, Nouriel Roubini nagyon lehúzta a kriptoeszközöket és a mögöttük álló blockchain technológiát.

Tíz évvel ezelőtt egy kevésbé ismert közgazdász volt, ám a 2008-as gazdasági válság előrejelzése igazi sztárrá tette Nouriel Roubinit. A szakember, miután viszonylag pontos előrejelzést adott a jelzálogpiac összeomlására és az azt követő piaci helyzetre a Dr Doom (Dr Végzet) nevet kapta a szaksajtótól, aki azóta is elsősorban pesszimistább kijelentéseivel kerül a figyelem középpontjába.

Ezúttal a kriptovaluták és a mögöttük álló technológiáról, az úgynevezett blockchainről osztotta meg gondolatait. Szerinte a blockchain minden idők leginkább túlértékelt technológiája. Hiába nyújt a hagyományosnál nagyobb biztonságot ez a rendszer, a pénzügyi rendszert támogató funkciói nem életképesek.

A blockchain egy algoritmus és a hozzá tartozó elosztott adatstruktúra, amivel egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak kezelni, bárminemű központosított adminisztráció nélkül. A tranzakciókat a köznyelvben csak bányászokként emlegetett résztvevők verfikálják. Ezzel ugyan az adminisztráció elvileg csökken, valójában azonban sokkal nehézkesebb és lassabbak a tranzakciók, így a gyakorlatban nem lehet ezekkel az eszközökkel fizetni. Azt is problémának tartja, hogy egyes esetekben (például az Ethereum) a blockchainre támaszkodva ugyan a szerződések és tranzakciók automatikus jóváhagyását ígérik, ez azonban megint csak nem működik.

Így hiába ígérnek pénzügyi forradalmat a kripoteszközök Roubini szerint ez csak porhintés. Két reményteljes eszközről is vitriolos véleménye van, szerinte az Ethereumot nagyon könnyen manipulálhatják a bennfentesek, a nemzetközi elszámolásban pozíciókra törő Ripple pedig alkalmatlan arra, hogy átvegye a SWIFT szerepét.

Nouriel Roubini Nouriel Roubini


Roubini szerint az elmúlt egy évben látott szárnyalás a régi mániákra hasonlít, szerinte az 1840-es években a vasút kapcsán volt hasonló felfokozott várakozás, illetve az ilyen vállalatok részvényeit vették hasonlóan elvakult módon a befektetők. Mivel azonban akkor és most is túlzóak a várakozások, a belebegtetett lehetőségek egy jelentős része pedig nem valós, így előbb-utóbb véget ér a hype és kidurran a lufi. Ezt követően a kriptodevizák árfolyama belátható időn belül nullára zuhan majd vissza Dr Doom szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.