<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma erősen megközelítette májusban a koronavírus-válság előtti szinteket, lehet, hogy még a nyáron új rekord születik. Az amerikai faanyag tőzsdei árának elszállása után Európában és Magyarországon is megdrágult a fűrészáru, de az építkezők más alapanyagok és a bérek emelkedése miatt is panaszkodnak. Hallgassa meg a hangfelvételt!

Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti, 2020 februári csúcsot, és a tavaly nyári szinttől már csak pár száz fővel maradt el. Pedig ez még nem is az idegenforgalmi főszezon, rendszerint július-augusztusban szokott csúcsra járni az osztrák gazdaság – mondta el a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa, Eidenpenz József a TrendFM reggeli műsorában.

Nincs kizárva, hogy még a nyáron új rekord születik, mert még be sem indult igazán az idegenforgalom. Júliustól tovább lazítanak a sógorok a korlátozásokon, szinte minden a régi kerékvágásban megy majd. Egyes országokból, mint Horvátország, egyébként egyre több munkavállaló érkezik, konkurenciát teremtve a magyaroknak.

Tavaly a fűrészáru volt az egyik legnagyobb mértékben emelkedő árutőzsdei termék, mintegy száz százalékkal drágult. Az amerikaiak közül sokan a koronavírus hatására vidékre, fából készült családi házba költöznek, mások felújítottak vagy barkácsoltak. Ráadásul történelmi mélységbe süllyedtek a jelzáloghitel-kamatok is.

Ez a folyamat idén Európába is begyűrűzött, bár az amerikaitól elmaradó mértékben drágultak a fa alapanyagok, és csak bizonyos fajtáik. Magyarországon egyes típusoknál szintén 30-40 százalékos emelkedést figyeltek meg. De nem csak a faárakkal van gond, drágulnak a fémek, hőszigetelő anyagok, a munkaórák is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó cikkek laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán:

Jaj az építkezőknek – az égig nőnek az európai faárak is?

Agyő, válság? Csúcsközelben a magyar dolgozók száma Ausztriában

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.