4p

A fenntarthatóság a klímavédelmen túl etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is jelent, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere.

Mennyire környezettudatos egy Fenntartható Alap portfoliómenedzsere?
A Fenntartható Alapunk nem csupán a klímakérdésre fókuszál, hanem például az etikus vállalatirányítás vagy a szociális szerepvállalás is szerepet játszik az eszközök kiválasztásában.  De hogy ne kerüljem meg a válaszadást, igyekszem én is a mindennapi életben odafigyelni a tudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagok használatának minimalizálása alapvető fontosságú, illetve előszeretettel választom a technika nyújtotta vívmányokat, és amikor csak lehet, videó konferencián, vagy chat-en tartani a kapcsolatot a külföldi kollégákkal, ezzel is redukálni az autóhasználatot. Emellett a hazai Raiffeisen Bank ezekben a hetekben költözik be az új székházába, amely szintén számos tekintetben „zöldnek” tekinthető. 

 

Mit gondol, mennyire rövidtávú trend a fenntarthatóság a befektetések világában?
A portfolióba kerülési kritériumrendszert évekkel ezelőtt definiálták a bécsi kollégáink és a tematikus alapok mellett már az egyébként nem fenntarthatósági elven működő alapokban is kezdik alkalmazni ezt a metódust. Ezt jelzi, hogy ma már az egyik „hagyományos” részvényalapjuk portfoliómenedzsere is csak olyan eszközuniverzumból válogat, amely a fenntarthatósági kritériumokat teljesítő vállaltokból áll.  Úgy érzem ez egy jó irányjelző a számunkra is. Arról nem is beszélve, hogy a vállalatoknak is elemi érdeke, hogy egyre inkább megfeleljenek a fenntarthatósági kritériumoknak, hiszen a pályázatok illetve vállalati hitelkérelmek elbírálásánál egyre inkább előnyt élvezhetnek azokkal a versenytársakkal szemben, akik nem teljesítik ezeket az elvárásokat.  Ez egy öngerjesztő folyamat. Azok a cégek, amelyek nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, azok valószínűleg drágábban tudják magukat finanszírozni, mivel kevesebb lehet számukra az elérhető tőke a piacon.   A drágább finanszírozás alacsonyabb megtérülést eredményez, így már nem csak a fenntarthatósági, de a hagyományos vállalatértékelési kritériumok mentén sem lesznek vonzóak. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített gondolkodás, viszont érzékelteti a visszacsatolásokat. Ha a lakosság egyre érzékenyebbé válik környezetvédelmi és szociális kérdésekben, akkor vélhetően a befektetéseiktől is hasonló elvárásokat fogalmaznak majd meg.

Pekár Dávid, a Raiffesen Alapkezelő portfoliómenedzsere
Pekár Dávid, a Raiffesen Alapkezelő portfoliómenedzsere

Önöknél hány ilyen tematikus befektetési alap érhető el?
Jelenleg egy vegyes alapot kínálunk ebben a tematikában, amelyen keresztül befektetőink nagyjából fele-fele arányban részesedhetnek kötvény- illetve részvény típusú eszközök teljesítményéből. Úgy ítéltük meg, hogy ügyfeleink kockázatvállaló képességéhez ez a portfolió összetétel illik legjobban. Számításaink helyesnek bizonyultak, a februári indulás óta az alap vagyona fokozatosan növekszik, még a koronavírus krízis közben is érkeztek friss megtakarítások a konstrukcióba. Ha továbbra is ilyen jelentős marad az érdeklődés, akkor megfontoljuk, hogy több kockázati kategóriában is kínáljunk fenntartható befektetésekkel foglalkozó alapot.  

Mennyire viselte meg a korona vírus miatti krízis ezeket a befektetéseket?
Természetesen a tőkepiaci mozgásoktól a Fenntartható Alapunk sem tudta magát függetleníteni, az viszont tisztán látszik, hogy ahogy a piacok fordultak és az eszközárak emelkedni kezdtek, az alap is elkezdte ledolgozni a vírus miatt elszenvedett árfolyamesését.  A korábbi időszakban egyre inkább nőtt a fenntartható befektetések iránti igény, nem számítunk arra, hogy ez változzon. Bár rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés. Tudatossággal és egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fenntarthatóságért, akár mindennapi életünk során, akár befektetéseinken keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!