2018. július 19. 09:49
mfor.hu

Az autóeladási adatok azt mutatják, hogy a Volkswagen emissziós botrányának hatása elmúlt, a korábban megtorpanó SUV eladások is szárnyalnak.

A német SUV dízel autók értékesítése három éves távon újra emelkedhet. Az új számok arra utalnak, hogy a VW botrány miatt kialakult félelem alábbhagyott. A második negyedévben a VW új autó megrendelései közül a dízel üzemű autókra a kereslet 38 százalékra emelkedett. Ez azt sugallja, hogy a dízel részesedése ősszel akár a teljes paletta 35 százaléka felett is lehet.

Ez lenne az első növekedés a 2015-ben kirobbant botrány óta. A vásárlók visszatérnek különösen a nagy, és nehéz járművek esetében, ahol a dízel 10-15 százalékkal hatékonyabb, mint a benzin. A városi terepjárók ma Németország leggyorsabban növekvő szegmense, amely 2018 első félévében 42 százalékos bővülést ért el, az előző év azonos időszakához képest. Elemzők azt mondják, hogy a dízelüzemű autók nem fogják elérni az új regisztrációk 50 százalékát, de az autógyártók valószínűleg hosszú ideig próbálják megtartani a technológiát, leginkább az SUV-k és a nagy limuzinok számára.