Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A török elnök egy gyűlésen nyilvánította ki, hogy bojkottálni kellene az amerikai elektronikai termékeket, például az Apple iPhone-ját is.

Recep Tayyip Erdogan, török elnök bejelentette, hogy országa bojkottálni fogja az amerikai elektronikai termékeket, köztük az iPhone-t is, mondván, van helyette más a piacon - írja a CNBC. Például lehet Samsungot vagy török okostelefonokat venni.

Erdogan bojkottálná az iPhone-t...Erdogan bojkottálná az iPhone-t...

Egy ankarai gazdasági fórumon a török elnök kiállt azon nézete mellett, hogy Törökországnak a saját termékeket kell gyártani és azokat exportálni. Erdogan szerint jobb minőséget kell előállítaniuk, mint az importált termékek.

Erdogan azt mondta, nem fognak meghátrálni az USA-val szemben annak ellenére sem, hogy a múlt héten tovább szigorított szankciók hatására a török pénz árfolyama további zuhanásba kezdett a dollárral szemben.

Az elnök beszédére a Vestel Venus részvényei megindultak felfelé, jelen pillatanban 7,66 százalékos pluszban, 8,99 török lírát ér, noha ez még messze van az idén április 12 líra feletti csúcsától.

A Vestel Venus mai árfolyamaA Vestel Venus mai árfolyama

Törökország súlyos gazdasági válságban van, valutája szabadesésben, kötvényhozamai az egekben. A török gazdaság több éve túlpörög, hitelből növekszik, felborult a költségvetési és a fizetési mérleg hiánya, ilyenkor kiigazítás nélkül egy gazdaság törvényszerűen összeomlik - Törökország azonban kiigazítás helyett sorra hozza az újabb és újabb hibás gazdaságpolitikai döntéseket - írja a Privátbankár

Az IMF becslése szerint a török devizaadósság mértéke meghaladja a GDP 50 százalékát, így ez különösen sebezhetővé teszi a török gazdaságot: minél jobban gyengül a líra, annál nagyobb lesz az adósság. A török részvényektől azután kezdtek egyre gyorsuló ütemben megszabadulni, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, vámot vetne ki a török aclél- és alumíniumtermékekre, mert a török hatóságok kémkedéssel és terrorszervezetek segítésével vádolt meg egy amerikai lelkipásztort, Andrew Bransont.

Mindazonáltal úgy tűnik, a líra teljes összeomlása után megjött az időszerű korrekció. Miután csütörtök és hétfő között, vagyis 3 kereskedési nap alatt értékének harmadát vesztette el a török valuta, időszerűvé vált egy kis erősödés, függetlenül attól, hogy végül hogyan kerül majd egyensúlyba a török gazdaság.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.