2018. augusztus 14. 13:05
mfor.hu

A török elnök egy gyűlésen nyilvánította ki, hogy bojkottálni kellene az amerikai elektronikai termékeket, például az Apple iPhone-ját is.

Recep Tayyip Erdogan, török elnök bejelentette, hogy országa bojkottálni fogja az amerikai elektronikai termékeket, köztük az iPhone-t is, mondván, van helyette más a piacon - írja a CNBC. Például lehet Samsungot vagy török okostelefonokat venni.

Erdogan bojkottálná az iPhone-t... Erdogan bojkottálná az iPhone-t...

Egy ankarai gazdasági fórumon a török elnök kiállt azon nézete mellett, hogy Törökországnak a saját termékeket kell gyártani és azokat exportálni. Erdogan szerint jobb minőséget kell előállítaniuk, mint az importált termékek.

Erdogan azt mondta, nem fognak meghátrálni az USA-val szemben annak ellenére sem, hogy a múlt héten tovább szigorított szankciók hatására a török pénz árfolyama további zuhanásba kezdett a dollárral szemben.

Az elnök beszédére a Vestel Venus részvényei megindultak felfelé, jelen pillatanban 7,66 százalékos pluszban, 8,99 török lírát ér, noha ez még messze van az idén április 12 líra feletti csúcsától.

A Vestel Venus mai árfolyama A Vestel Venus mai árfolyama

Törökország súlyos gazdasági válságban van, valutája szabadesésben, kötvényhozamai az egekben. A török gazdaság több éve túlpörög, hitelből növekszik, felborult a költségvetési és a fizetési mérleg hiánya, ilyenkor kiigazítás nélkül egy gazdaság törvényszerűen összeomlik - Törökország azonban kiigazítás helyett sorra hozza az újabb és újabb hibás gazdaságpolitikai döntéseket - írja a Privátbankár

Az IMF becslése szerint a török devizaadósság mértéke meghaladja a GDP 50 százalékát, így ez különösen sebezhetővé teszi a török gazdaságot: minél jobban gyengül a líra, annál nagyobb lesz az adósság. A török részvényektől azután kezdtek egyre gyorsuló ütemben megszabadulni, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, vámot vetne ki a török aclél- és alumíniumtermékekre, mert a török hatóságok kémkedéssel és terrorszervezetek segítésével vádolt meg egy amerikai lelkipásztort, Andrew Bransont.

Mindazonáltal úgy tűnik, a líra teljes összeomlása után megjött az időszerű korrekció. Miután csütörtök és hétfő között, vagyis 3 kereskedési nap alatt értékének harmadát vesztette el a török valuta, időszerűvé vált egy kis erősödés, függetlenül attól, hogy végül hogyan kerül majd egyensúlyba a török gazdaság.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.