2018. július 26. 16:25
mfor.hu

Soha egyetlen vállalat sem veszített a cégértékéből annyit egyetlen nap alatt, mint a Facebook csütörtökön.

 

Ahogy arról reggel beszámolt róla az mfor.hu, a Facebook ellentmondásos negyedéves számokat közölt. Ugyan a vállalat bevétele és nyeresége is biztatóan növekedett, ám a felhasználók száma már nem hozta az elemzői várakozásokat. Ráadásul a társaság egy figyelmeztetést is kiadott, ebben azt közölte, hogy a következő néhány negyedévben lassul a bevétel növekedése. Igaz, ezt azzal magyarázták, hogy olyan új, egyelőre kevésbé nyereséges terméket vezet be a piacra, amelyeknek hosszabb idő kell.

Már szerda éjszaka a zárás utáni úgynevezett after market kereskedés során hatalmasat esett a papír, ám egyes szakértők arra intettek, hogy az alacsony likviditású piacon időnként túlreagálhatják a híreket.

A csütörtöki hivatalos tőzsdei kereskedelemben azonban hasonló volt a kép, a részvény 40 dollárt zuhant, ami 19 százalékos gyengülést jelent. Mindez azt jelenti, hogy a Facebook értéke 115 milliárd dollárnál is többet esett. Ez pedig minden idők legnagyobb dollárban mért tőzsdei zuhanása.

Vol ugyan példa arra, hogy korábban egy-egy cég akár ennél nagyobb százalékos gyengülést szenvedjen el, ám azok messz nem ekkora nagyságrendű vállalatok voltak. Az eddigi rekorder az Intel volt, de a kétes listán ott találjuk a Microsoft, az Apple és az Alphbet-Google és Amazon részvényeket is. A "hagyományos ágazatokat" az Exxon és a General Electric képviseli, amelyek azonban "csak" 50 milliárdos nap veszteséget szenvedtek el korábban. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.