2018. június 15. 19:32
mfor.hu

Ismét a 6500-as szintig csúszott vissza a Bitcoin árfolyama. Hogyan hathat ez a nagy nemzetközi piacokra?

Noha mutat összefüggést a Bitcoin árfolyamának mozgása, és az egyik legfontosabb tőzsdei mutató, az S&P 500-as index, vélhetőleg nem a kriptodeviza újabb esése fogja elindítani a részvénypiacot a lejtőn. A szakértők szerint számos ok van, ami miatt a medve lehet az úr a tőzsdéken, ezek közt van a kriptopiac összeomlása is. Ennek ellenére kis valószínűséget adnak arra, hogy valóban a Bitcoin mozgása taszíthatja a mélybe a részvénypiacokat.

Akik mégis a Bitcoin rémével fenyegetnek, azok az eszköz és a legfontosabb tőzsdei grafikonok párhuzamba állításával hivatkoznak a kockázatra. Ha megnézzük a két chartot, azt láthatjuk, hogy 2017 elejétől valóban erős kapcsolat mutatkozott, és szinte kéz a kézben haladtak a mutatók. A februári esést és az áprilisi újabb mélypontokat is együtt érték el. Ami viszont ez ellen az elv ellen szól, hogy május óta elváltak egymástól, és miközben a részvénypiacok ismét szárnyra kaptak, a kriptoeszköz árfolyama inkább csak csapkod.

Hozzá kell tenni, hogy a Bitcoinba (és a hasonló eszközökbe) óriási pénzek áramlottak, és ezek szépen elolvadtak az utóbbi hónapokban. Emiatt persze felrémlik sokakba a dotkom lufi kidurranását követő részvénypiaci esés.

Ugyanakkor több elemző is úgy látja, hogy a kriptoeszközök piaca is érdekes lesz a következő időszakban, ha ugyanis egy újabb esés jön, akkor az könnyen maga alá temetheti ezt a szegmens. Az áresés nagyon felgyorsulhat, ha a bitcoinnál kritikus ellenállási szintek letörnek. Ez a lélektanilag is fontos 5000 dolláros szint lehet.