2019. június 19. 13:06
mfor.hu

Habár a várakozások a hitelpiac növekedésének lassulását vetítették előre, a hitelezés továbbra is csúcsformában pörög, a személyi kölcsönök piaca pedig történelmi csúcshoz közelít. A személyi kölcsönök állománya elérte a 740 milliárd forintot, ami a válságot követő időszak eredményeinél is magasabb. Sőt, a tavaszi-nyári időszak a kihelyezett hitelállomány további növekedését hozhatja, hiszen ezekre a hónapokra időzítjük a felújítási munkálatokat, a gépesítést, klímaszerelést, de használtautót is szívesebben vásárlunk ebben az időszakban.

A hitelintézetek és a bankok beszámolói alapján tudjuk, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb arányban fordítja a személyi kölcsönöket lakáscélú felhasználásra, illetve használtautó vásárlásra. A lakáshitelekkel szemben a személyi kölcsönökre kevésbé hat a monetáris politika, ezért ennél a hiteltípusnál nem várható a kamatkörnyezet jelentős romlása, vagyis továbbra is kifejezetten kedvező körülmények között tehetünk szert személyi kölcsönre. Ennek ellenére ki kell hangsúlyozni, hogy minden egyes hiteligénylés során fokozott körültekintésre és felelős döntésre van szükség.

A személyi kölcsön fedezet nélküli, szabadon felhasználható pénzösszeget biztosít, ezek a kedvező feltételek azonban felelőtlen költekezésre csábíthatnak. Az anyagi problémák elkerülése érdekében érdemes alaposan felmérni a lehetőségeinket, így megbizonyosodhatunk róla, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem.

A tudatos kölcsönigénylés érdekében vegyük számba a rendszeres bevételeinket és a kiadásainkat! A bevételek tervezése rendszerint egyszerű feladat, ha kizárólag állandó összegű havi bérrel számolhatunk. A kiadások tervezése viszont összetettebb feladat, hiszen minden rendszeres (lakhatás, rezsiköltségek, havidíjak fizetése) és alkalmi kiadást (élelmiszervásárlás, szórakozás, szükséges tárgyak és készítmények beszerzése, szolgáltatások) figyelembe kell vennünk. Sőt, számítanunk kell váratlan kiadásokra is; ha elromlik a hűtőszekrény, ha betörik az ablak, ha elromlik a kocsi, nem várt kiadásokat kell elkönyvelnünk.

Ha elég alaposan tervezünk, relatív pontosan meghatározhatjuk az igényelhető összeg, illetve a törlesztőrészletek nagyságát. Szem előtt kell tartani, hogy a személyi kölcsönöknek is vannak költségei, amelyekkel számolnunk kell. Erre is figyelnünk kell, ha el szeretnénk kerülni a túlzott eladósodást.

Természetesen létezik jogszabályi korlátozás, ami részben védelmet jelent a túlzott eladósodással szemben, viszont a szabályozás túlzottan is megengedő. Amennyiben valaki alacsony jövedelemmel rendelkezik, az 50 százalékos leterhelés komoly érvágást jelent a családi költségvetés számára. Ilyen esetekben komoly megszorításokra lehet szükség, ami az életminőség romlásához vezet.

Jó választást jelenthetnek a hitelpiacon is jelenlevő akciós ajánlatok, azonban ezek esetében is fokozott figyelemre van szükség.

Mindenképpen meg kell vizsgálnunk, mire vonatkozik az akciós ajánlat, milyen feltételek teljesülése mellett számíthatunk a reklámokban megjelenő kecsegtető ajánlatokra, illetve az akciós ajánlat a futamidő bizonyos részére, vagy pedig egészére vonatkozik. Sajnos előfordulhat, hogy egy akciós ajánlat kedvezőtlenebb konstrukciót jelent, mint más bankok és hitelintézetek közönséges ajánlatai…

Találkozhatunk kétségkívül kedvező akciós ajánlatokkal, amelyeknél nem merül fel a trükközés gyanúja. A Minikölcsön az első kölcsönfelvétel során 0% THM-et, 0 Ft kamatot és 0 Ft expressz díjat számít fel, emellett gyors és egyszerű igénylési folyamatot biztosít expressz szolgáltatással, elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.