<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A konzervatívabb közgazdászok gyomra továbbra sem veszi be a bitcoint, és gyakran támadják. Egy vélemény szerint az emberi kultúrában az arany olyan mélyen gyökerezik, mint a gazdagság és a nagy érték szimbóluma, hogy ezzel a digitális pénzek nem kelhetnek versenyre. Ám a változások nagyon gyorsak, a fiatalok pedig mintha ezt máris igencsak másként gondolnák. Eidenpenz József jegyzete.

A bitcoin tavaly év végi-idei nagy áremelkedésének fő narratívája az volt, hogy az első számú kriptodeviza digitális arannyá, modern értékőrző eszközzé vált.

Az is fejben dől el, hogy mit tekintünk aranynak, de az is, hogy mit tekintünk pénznek. Így az is, hogy értéket tulajdonítunk-e a bitcoinnak – ez lehetne az egyik olvasata az MNB blogján nemrég megjelent véleménycikknek. Ugyanis abban “a pénz értéke abból fakad, hogy elhisszük, hogy más is elhiszi, hogy van neki”.

Ezt se, azt se lehet megenni

Tehát a pénz vagy az arany elsősorban a fejünkben létező ideáktól értékes. Ebből az is következhetne, hogy miért ne lehetne a bitcoin is pénz, ha az emberek egy nagy csoportja már ma is elfogadja annak? Ez a csoport pedig bővül is.

De sokak szerint mégis az arany az igazi érték, a kriptodeviza soha nem érhet a nyomába. Az kétségtelen, hogy az arany az emberek fejében a gazdagság szimbóluma. (Kisebb mértékben a drágakövekkel és a nagy értékű ingatlanokkal együtt, lásd gyémánt félkrajcár és kacsalábon forgó palota.)

Iszonyúan felgyorsultak a változások

Ebből viszont még nem következik, hogy ez egy megrengethetetlen és statikus állapot. Éppen hatalmas változásoknak vagyunk tanúi, az emberiség fejében is teljesen új fogalmak jelentek meg a számítástechnika elterjedése óta. Ez az aranyról kialakított képet is mintha éppen a szemünk előtt rombolná le.

A teljes cikk a Privátbankár oldalán: Bitcoin=fürge kisemlős, arany=kihalásra ítélt dinoszaurusz?

(Jegyzet.)

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.