2018. augusztus 13. 21:48
mfor.hu

A tőzsdén elkezdték beárazni, hogy a Bayer számára kapitális bukta lesz a világ leggyűlöltebb cégének megszerzése.

A Bayer részvényára 10,3 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, és éssel, 83,73 eurón zárt. Az árfolyam azért omlott össze, mert a befektetők attól tartanak, hogy a vállalat számára komoly veszteséggel járhat a közelmúltban megszerzett Monsanto.

Az amerikai vállalat, amely sokak szerint a világ leggyűlöltebb cége, számos, az agráriumban és az élelmiszeriparban használt vegyszert állít elő. Ezek közül a glifozát alapúak kapcsán a közelmúltban komoly vita volt, egyes kutatások szerint ezek rákkeltőek, ennek ellenére az EU mégsem tiltotta be ezeket a szereket.

Pénteken ugyanakkor egy amerikai bírósági döntés értelmében Monsantót 289 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélték. Az ítélet felelősnek mondta ki a céget abban, hogy miközben tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Most először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto jelezte, hogy megfellebbezi az ítéletet.

Az ítélet viszont előrevetíti, hogy számos további esetben kell majd felelnie a Monsantónak, a glifozát tartalmú szerek egészségkárosító hatása miatt, ez pedig egyelőre felmérhetetlen összegű – de minden bizonnyal akár több tízmilliárdos nagyságrendű - kártérítéssel járhat.

A nemrég 63 milliárd dollárért a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került a Monsantó, így immár ezek a perek miatt a német cég vezetőinek és részvényeseinek feje fájhat.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!