2018. augusztus 13. 21:48
mfor.hu

A tőzsdén elkezdték beárazni, hogy a Bayer számára kapitális bukta lesz a világ leggyűlöltebb cégének megszerzése.

A Bayer részvényára 10,3 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, és éssel, 83,73 eurón zárt. Az árfolyam azért omlott össze, mert a befektetők attól tartanak, hogy a vállalat számára komoly veszteséggel járhat a közelmúltban megszerzett Monsanto.

Az amerikai vállalat, amely sokak szerint a világ leggyűlöltebb cége, számos, az agráriumban és az élelmiszeriparban használt vegyszert állít elő. Ezek közül a glifozát alapúak kapcsán a közelmúltban komoly vita volt, egyes kutatások szerint ezek rákkeltőek, ennek ellenére az EU mégsem tiltotta be ezeket a szereket.

Pénteken ugyanakkor egy amerikai bírósági döntés értelmében Monsantót 289 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélték. Az ítélet felelősnek mondta ki a céget abban, hogy miközben tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Most először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto jelezte, hogy megfellebbezi az ítéletet.

Az ítélet viszont előrevetíti, hogy számos további esetben kell majd felelnie a Monsantónak, a glifozát tartalmú szerek egészségkárosító hatása miatt, ez pedig egyelőre felmérhetetlen összegű – de minden bizonnyal akár több tízmilliárdos nagyságrendű - kártérítéssel járhat.

A nemrég 63 milliárd dollárért a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került a Monsantó, így immár ezek a perek miatt a német cég vezetőinek és részvényeseinek feje fájhat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.