2018. augusztus 13. 21:48
mfor.hu

A tőzsdén elkezdték beárazni, hogy a Bayer számára kapitális bukta lesz a világ leggyűlöltebb cégének megszerzése.

A Bayer részvényára 10,3 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, és éssel, 83,73 eurón zárt. Az árfolyam azért omlott össze, mert a befektetők attól tartanak, hogy a vállalat számára komoly veszteséggel járhat a közelmúltban megszerzett Monsanto.

Az amerikai vállalat, amely sokak szerint a világ leggyűlöltebb cége, számos, az agráriumban és az élelmiszeriparban használt vegyszert állít elő. Ezek közül a glifozát alapúak kapcsán a közelmúltban komoly vita volt, egyes kutatások szerint ezek rákkeltőek, ennek ellenére az EU mégsem tiltotta be ezeket a szereket.

Pénteken ugyanakkor egy amerikai bírósági döntés értelmében Monsantót 289 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélték. Az ítélet felelősnek mondta ki a céget abban, hogy miközben tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Most először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto jelezte, hogy megfellebbezi az ítéletet.

Az ítélet viszont előrevetíti, hogy számos további esetben kell majd felelnie a Monsantónak, a glifozát tartalmú szerek egészségkárosító hatása miatt, ez pedig egyelőre felmérhetetlen összegű – de minden bizonnyal akár több tízmilliárdos nagyságrendű - kártérítéssel járhat.

A nemrég 63 milliárd dollárért a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került a Monsantó, így immár ezek a perek miatt a német cég vezetőinek és részvényeseinek feje fájhat.