TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A tőzsdén elkezdték beárazni, hogy a Bayer számára kapitális bukta lesz a világ leggyűlöltebb cégének megszerzése.

A Bayer részvényára 10,3 százalékkal gyengült a hétfői kereskedésben, és éssel, 83,73 eurón zárt. Az árfolyam azért omlott össze, mert a befektetők attól tartanak, hogy a vállalat számára komoly veszteséggel járhat a közelmúltban megszerzett Monsanto.

Az amerikai vállalat, amely sokak szerint a világ leggyűlöltebb cége, számos, az agráriumban és az élelmiszeriparban használt vegyszert állít elő. Ezek közül a glifozát alapúak kapcsán a közelmúltban komoly vita volt, egyes kutatások szerint ezek rákkeltőek, ennek ellenére az EU mégsem tiltotta be ezeket a szereket.

Pénteken ugyanakkor egy amerikai bírósági döntés értelmében Monsantót 289 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélték. Az ítélet felelősnek mondta ki a céget abban, hogy miközben tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

Most először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen. A pénteki ítélethozatal után a Monsanto jelezte, hogy megfellebbezi az ítéletet.

Az ítélet viszont előrevetíti, hogy számos további esetben kell majd felelnie a Monsantónak, a glifozát tartalmú szerek egészségkárosító hatása miatt, ez pedig egyelőre felmérhetetlen összegű – de minden bizonnyal akár több tízmilliárdos nagyságrendű - kártérítéssel járhat.

A nemrég 63 milliárd dollárért a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került a Monsantó, így immár ezek a perek miatt a német cég vezetőinek és részvényeseinek feje fájhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.