TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 23. 13:35
mfor.hu

Nem reagát a londoni tőzsde érdemben arra a tényre, hogy a következő brit miniszterelnök Boris Johnson lesz. Ugyanakkor a font az euróval szemben kis mértékben elmozdult.

Ahogy arról beszámoltunk, viszonylag nagy többséggel választotta meg a brit Konzervatív Párt új vezetőjének és egyben az Egyesült Királyság új miniszterelnökének a párt 160 ezres tagsága. Johnson ugyanis kétszer annyi voksot kapott a párttagoktól, mint a vetélytársa.

Az új kormányfő legfontosabb feladata a brexit levezénylése lesz, ez azonban nem ígérkezik egyszerű feladatnak, amit jelez az is, hogy elődje Theresa May éppen ebbe bukott bele. A brit törvényhozás megosztott a kilépés kérdésében is, annak módjára pedig kis túlzással mindenkinek saját elképzelése lenne. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a közelmúltban egy olyan jogszabályt is elfogadtak, ami a megállapodás nélküli hard brexitet is a képviselők jóváhagyásához köti.

Pedig az előzetes megnyilvánulások alapján Johnson nem zárja ki ezt a lehetőséget sem, már csak azért sem, mert a Brexit szavazás előtt ő volt a kilépés pártiak egyik kampányarca.

Noha ezek a kérdések a következő hónapokban vélhetőleg folyamatosan napirenden lesznek, a papírforma eredmény nem rázta meg a piacokat. A font árfolyama gyakorlatilag változatlan a dollárral szemben. Hasonló a helyzet a londoni tőzsdével, a legfontosabb index az FTSE 100 szinte egyáltalán nem mozdult el.

Ugyanakkor az euró ellenében már "mutatott valamit" a font. A szavazás előtti mélypontról megindulva említésre méltó emelkedésbe kezdett, amely Johnson megválasztását követően is folytatódott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.