<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az állampapírpiac izgalmassá vált, ma jóval többféle értékpapír közül érdemes választani, mint pár éve. A magas hozamok miatt már-már a bőség zavara fenyeget, miközben különböző gazdasági folyamatok esetén különböző állampapírok lesznek jók. A kriptovaluta-piacon még sokáig tarthat a szenvedés, a jövő itt is erősen a makrogazdasági helyzettől függ.

A biztonságra vágyó kisbefektetők előtt álló döntési helyzetekről beszélt lapunk főmunkatársa, Eidenpenz József a TrendFM reggeli műsorában. Míg korábban, az alacsony kamatok időszakában csak a lakossági állampapírok voltak vonzóak, addig most már az intézményi befektetőknek kibocsátott sorozatokat is érdemes lehet megvenni.

Már rövid távra, fél vagy egy évre is el lehet érni évi nyolc-kilenc százalékos hozamot, és az inflációkövető kötvények aktuális kamatozása is alaposan meg fog ugrani jövőre. Különböző esetekben azonban különböző állampapírok bizonyulhatnak jónak, és nemigen akad ember, aki megmondja, hogy melyik lesz a nyerő.

Itt sem árt több lábon állni

Annyira bizonytalanok a gazdasági kilátások, hogy valószínűleg nem érdemes tippelni, a kamatok fognak előbb visszaesni, vagy az infláció, fog-e lényegesen erősödni a forint, vagy tovább gyengül. Továbbá lesznek-e egy év múlva a jelenleginél is jobb hasonló befektetési lehetőségek, és érdemesebb addig valamilyen rövid távú megoldást keresni. Vagy pedig jobb most több évre bebiztosítani a kamatunkat.

Lásd még (Privátbankár.hu): Állampapír-kisokos – te szívesen adakozol a kormánynak, vagy inkább kapnál tőle?

Miután ennyi a bizonytalanság, érdemesebb elgondolkozni azon, hogy állampapír-portfóliót (befektetéspalettát) építsünk ki. Vagyis két- vagy háromféle állampapírból álló portfóliót, amellyel felkészülhetünk két vagy háromféle forgatókönyvre is. Akár az infláció, akár a kamat, akár a devizaárfolyam száll el nagyon, befektetéseink átlagosan sokat hozhatnak, csökken a kockázatunk.

Még sokáig tarthat a kriptovalutapiac szenvedése

A részvénypiacnál is nagyobb ütéseket kapott az utóbbi hónapokban a kriptodeviza-piac, és egyáltalán nem biztos, hogy ennek egyhamar vége. Mivel a problémákat elsősorban a makrogazdasági folyamatok váltották ki, jelesül az infláció és a kamatok emelkedése, ez még hónapokon, ha nem éveken keresztül velünk maradhat. A kockázatos befektetési eszközökre még sokáig rossz idők járhatnak.

A kisbefektetők alaposan kiszerettek ebből a szektorból, és nem tudni, mikor fognak visszaáramlani. Ugyanakkor számos programozó, vállalkozás, kockázati tőkés igyekszik megteremteni a jövő jól használható kriptovaluta-alkalmazásait.

Lásd még (Privátbankár.hu): A kriptovaluták valójában startup cégek részvényei?

Jelenleg is hatalmas összegek áramlanak hétről hétre ebbe a szektorba. Lehet, hogy pár év múlva nagyon másképp fog kinézni a piac, és sokkal jobban használható gyakorlati alkalmazásai lesznek a blokkláncoknak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.