Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Sok milliárd forintos zöldség-és ingatlan biznisz formálódik Magyarország egyik apró határmenti településén. Német forrásból egymilliárd euróért épül egy új kisváros. A kormány kiemelt státuszt adott a beruházásnak.

A napokban lakossági fórumot tartottak Bezenyén a Lajtania Parkra keresztelt megaberuházást érintő szabályozási és rendezési tervek módosításairól. Márkus Erika polgármester azt közölte lapunkkal, hogy 62 érdeklődő jelent meg, ők megismerhették az első átfogó terveket, amikről a hónap elején lapunk is beszámolt. Most a beruházó FAKT AG és a várostervező RegioPlan képviselői tájékoztatták az egybegyűlteket.

Bár nem mondták ki, de biztosan az évszázad üzletét készítik elő, hiszen az óriási gyümölcsfeldolgozón kívül logisztikai központot, ezer lakást, hotelt, szupermarketet és más üzleti ingatlanokat is építenek pár év alatt, úgyhogy Bezenye és a szomszédos Hegyeshalom, ahol szintén lesz jelentős ingatlanfejlesztés, bevonul a történelembe. Az egy órás fórumról a Hegyeshalmi Kulturális Egyesület FTV stúdió készített összefoglalót, amit az egyik közösségi oldalon bárki megtekinthet.

Minapi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy miket terveznek a mintegy 330 hektáros óriástelekre. Az ütemezés elképzelt menetét is taglaltuk és felsoroltuk, hogy milyen termékekkel foglalkozó hazai mezőgazdasági termelők juthatnak nagy megrendeléshez. Most viszont kiderült, hogy egy sor olyan elemmel is gazdagodhat a projekt illetve a két település, ami eddig kevés figyelmet kapott.

Például új autópályalehajtó is lesz, hiszen óriási forgalomra lehet számítani, ha beindul a gyümölcsfeldolgozás. A FAKT AG képviselője szerint így biztosan nem terhelik a településeket. Ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek az Információs és Technológiai Minisztériummal.

Azt is elmondta, hogy a bezenyei és a hegyeshalmi telekrészek között kihagytak egy széles sávot, így az ott futó gyorsforgalmi út mellett akár kiépülhet egy vasúti teherállomás is. Ez tovább javítana a beruházás logisztikai hátterén és egyúttal környezetkímélő megoldás is lenne. A vasút ügye azért is fontos, mert a kormányzati tervek szerint a Pozsonyba tartó gyorsvasút itt keresztülmehetne a területen. A kormány egyébként tavaly októberben kiemelt státuszt adott a beruházásnak, így sokkal rövidebb idő alatt történhet az engedélyezés, mint általában szokásos.

A megaprojekt 80 hektáros hegyeshalmi részén kijelöltek egy általános gazdaságfejlesztési területet. Még nem döntötték el, hogy mit telepítenek oda, ez részben a beruházás menetének és a gazdasági-piaci környezetnek is függvénye. Elképzelések vannak azonban arról, hogy hazai termesztőkkel tárgyaljanak egy gyógynövény feldolgozó egység létesítéséről.

A fórumon részt vevő egyik önkormányzati képviselő szerint az első ütemben 400 lakás épülne meg a hegyeshalmi oldalon. A második ütemben további kb. 600 otthon létesülhet, az ezres összlakásszámot egyébként korábban a beruházó ügyvezetője megerősítette lapunknak. Az egyik érdeklődőnek kétségei voltak afelől, hogy a beruházó képes lesz összeszedni a megfelelő mennyiségű munkaerőt. A FAKT AG képviselője azzal nyugtatta meg, hogy

direkt azért szeretnénk egyszerre elkezdeni az üvegházak kivitelezésével egy ütemben a lakások építését is, hogy ezzel is növeljük a dolgozók számára a vonzerőt”.

Az eseményen megtudhattuk továbbá, hogy a FAKT AG nem feltétlenül szeretne új szociális létesítményeket építeni, mint azt sok helyi lakos esetleg elképzelte. Inkább hozzájárul a meglévő intézmények korszerűsítéséhez, valamint egy szennyvíztisztító létesítéséhez.

A RegioPlan szakértője azt fejtegette, hogy egy környezetvédelmi tanulmány szerint a területen védett állat-és növényfajok honosak, de „a beruházásnak nem lesz jelentős hatása ezekre”. A beruházó képviselője pedig arról számolt be, hogy a bezenyei telekrész keleti határvonalánál, még a telken belül egykori limes őrtornyot és kapcsolódó részeit találták évekkel ezelőtt. Ez most nagy eséllyel UNESCO Világörökségi státuszt kaphat. Feltárására ugyan nem vállalkoznak, de turisztikai értékként fogják kezelni és megjeleníteni a széles közönség előtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.