2019. június 5. 15:14

Miután az MNB nem kötelező érvényű, de erős nyomásgyakorlásnak tűnő ajánlással szabályozta újra az ingatlanalapok piacát, két héttel ezelőtt megállt, majd csökkenésbe fordult az alapok növekedése. Elvileg új sorozatokat hozhatnak majd létre, ezek már várhatóan nem lesznek olyan népszerűek. A legnagyobb alapok jelenleg nem fogadnak új befektetéseket. A Privátbankár.hu cikke.

Bő két hét telt el azóta, hogy az MNB “ajánlása” életbe lépett az ingatlanalapokról, május 16-án (a grafikonon nyíllal jelölve). Ennek lényege az, hogy az ingatlanalapok korábban kibocsátott sorozatainak maximális méretet kell szabni. Ezen túl pedig csak olyan befektetési jegyek adhatók el a befektetőnek, amelyek vagy ezen határ alatt vannak, vagy pedig visszaváltásuk késleltetett.

Ennek hatására az alapok növekedése nemcsak megállt, hanem csökkenésbe fordultak. Pedig ez volt az úgazat zászlóshajója, az utóbbi években ez adta a növekedés zömét. A változással valószínűleg elejét akarják venni a likviditási problémáknak egy esetleges újabb pénzügyi válság esetén.

Jelenleg a korábbi befektetési jegyek nem vásárolhatók meg, újakról pedig, legalábbis a legnagyobb alapoknál, nincs hír. Másodlagos hatás lehet, hogy az intézkedés még inkább a lakossági állampapírok felé tereli a kisbefektetőket. (Teljes cikk a Privátbankár.hu-n.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.