2018. június 13. 09:31
mfor.hu

Nem nagyon van olyan szakértő, aki szerint este nem lesz újabb kamatemelés az USA-ban, az lenne a meglepetés, ha nem 0,25 százalékkal módosítana a Fed.

Szerda este dönt a kamatszintről az amerikai jegybank, és szinte biztosra vehető, hogy újabb 25 bázispontos emelésről fognak határozni, ez lenne a második szigorítás az idei évben. Ugyanakkor a döntéshozók frissítik a gazdasági előrejelzést, illetve a várható kamatpályára (Dot Plot) vonatkozóan is friss iránymutatást kaphatunk.

Az Equilor elemzői továbbra is azt várják, hogy idén összesen 3 kamatemelés lesz, a kereskedelmi feszültségek még mindig lefelé mutató kockázatot jelentenek a globális növekedési kilátásokat illetően. Egy keddi sajtóértesülés szerint az a Fed terve, hogy ezentúl minden kamatdöntő ülést sajtótájékoztató követ, így azon túl, hogy több információt kaphatunk majd a döntéshozóktól, a kondíciók módosítása is sűrűbben lehet. A ma este megjelenő, a korábbinál optimistább gazdasági előrejelzés megjelentetése erősíthetné a dollárt, a kamatemelés miatt viszont nem várunk érdemi árfolyamreakciót a devizapiacon, mivel azt már korábban beárazták a befektetők.

Nem várt magasságba emelkedett a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, a tegnapi adatközlés alapján a májusi érték 2,8 százalékot tett ki. Az adat megerősíti a várakozást, hogy a Fed 25 bázispontos kamatemelést jelent be. A kötvényhozamokra is felhajtó hatással volt az adatközlés, a 10 éves amerikai államkötvény újra közel 3 százalékon, a két éves pedig 2.54 százalékon áll.