2018. november 26. 18:43

Szerdán a kormány elé megy a versenyképességi csomag.

Jóváhagyta a tanács a versenyképességi csomagot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter mai tájékoztatóján. A javaslatok szerdán mennek a kormány elé. Négy javaslatot gyúrtak egybe: a technológiai tárca, az MNB, az MKIK és a pénzügyi tárca ötleteit.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A miniszter szerint a gazdasági helyzet folyamatosan változik, ezért nem egy statikus anyagot fogadtak el. Hat fő terület köré csoportosult a több mint 30 javaslat.

Cél:

  • az adózás egyszerűsítése,
  • a munkavállalás ösztönzése,
  • az üzleti környezet javítása.
  • Továbbá a közszféra hatékonyabbá tétele,
  • a digitális közigazgatás megvalósítása,
  • illetve az oktatás fejlesztése a gazdaság igényeire reflektálva.

Varga Mihály kérdésünkre elmondta, hogy a versenyképességi csomag legalább 0,5 százalékkal növelheti a magyar GDP-t, az első években még gyorsabban. A csomag része lesz a munkaerőköltségek további csökkentése - ismertette a miniszter, aki szerint a munkavállalóknál nem feltétlenül az szja mérséklésével lehet csak elérni ezt.

Elhangzott, hogy a kormány nyitott a több évre szóló minimálbér-megállapodásra. Valamint az is, hogy bizonyos adók megszünhetnek, egybeolvadhatnak, például a szakképzési járulék és az innovációs járulék ebbe a körbe kerülhet.

Az állami nyugdíj-előtakarékossági kötvényekre vonatkozó kérdésünkre a miniszter elmondta, a koncepció még idén elkészül, a jövő évben pedig sor kerülhet a piaci megjelenésre.

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés