2018. július 16. 05:35

A tagok 60 százaléka vidéken keresi álmai otthonát.

A következő hetekben beköltöznek lakásukba a Nemzeti Otthonteremtési Közösség program elsőként célba érő tagjai. A Central NOK Zrt. vezérigazgatója, Török Béla arról tájékoztatta az mfor munkatársát, hogy a kivitelezési munkálatok alakulásától függően egy tagjuk nagy valószínűséggel július végén, további két tag pedig augusztusban illetve szeptemberben költözhet be a program segítségével otthonába.

Török Béla Török Béla

Más tagok az év végén átadandó lakást néztek ki maguknak, néhányan pedig 2019-re tervezik a beköltözést.

A Central NOK-nál májusban és júniusban is sor került a kiválasztásra, amelyeken licitálással vagy sorsolással 29 ügyfelük került közelebb lakáshoz jutási terveik megvalósításához.

A látszólag szerény beköltözési mutatókat azzal magyarázta Török Béla, hogy a legtöbben még keresik álmaik otthonát. Igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló egy évet, ami idő alatt el kell dönteniük, hogy melyik lakást választják ki. Az országban bárhol kereshetnek, nincs földrajzi megkötés.

Tapasztalatok szerint az ügyfelek 60 százaléka vidéken keres lakást, a többiek Budapesten.

A cég igyekszik partner lenni ebben, amikor megtörtént a kiválasztás, felveszik a kapcsolatot a kivitelezővel, hogy gyorsabban és hatékonyabban történjen a kivitelezés.

A tipikus ügyfél 180 hónapos futamidőre és 15 millió forintra szerződik. Mivel a szerződéses összeg a vásárláskor kiegészül a 30 százalékos állami támogatással, a lakásvásárlásra e forrásból 19,5 millió forintot tud fordítani.

A kiválasztott ügyfelek közül eddig 2-3 jelezte, hogy a 19,5 millió forintos támogatási értéken venne lakást. A többiek több pénzt szánnak erre: átlagosan 36 millió forintot. Ők egyéb forrással is rendelkeznek, akár pozíciók összevonásáról, akár önerő felhasználásáról van szó. Ez a kör összesen 25 lakás megvásárlását tervezi, amire összesen mintegy 900 millió forintot szánnak. Így jön ki lakásonként a 36 milliós átlagérték. (Ami azt jelzi portálunk véleménye szerint, hogy a NOK-os közösség nem a legalacsonyabb árfekvésű kínálat iránt érdeklődőkből verbuválódik.)

A Central NOK által szervezett közösségnek már több száz tagja van, vagyis a kezdeti célkitűzésünk szerint haladunk - mondta érdeklődésünkre Török Béla. Hamarosan lezárják a második közösséget is. Reményeik szerint a taglétszám gyorsan bővülni fog, mert nemsokára egy új típusú közösséghez is lehet majd csatlakozni - erről viszont most még nem akart többet elárulni, de a közeljövőben a nyilvánosság elé állnak a részletekkel.

Török Béla - részben a kezdeti kritikákra reagálva, amelyek politikai kötődésűnek, illetve gyanús konstrukciónak tartották a NOK-ot - fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendszer megbízhatóan és jól működik. A tagok szerinte elégedettek. "Az okos és tervezett öngondoskodás új lehetősége is megtalálta a helyét a piacon és a pénzügyi rendszerben. Ha nem is zajos és látványos, de biztos és megnyugtató sikertörténet" - mondta portálunknak.

A NOK-kal kapcsolatos tudnivalókról itt tud tájékozódni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.