3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háború súlyosan érintette a két ország kereskedelmét az első negyedévben. A Kínába irányuló amerikai export 30 százalékkal, a kínai export pedig 9 százalékkal csökkent.  A vámok növekedése és a konfliktus okozta bizonytalanság nyomán a világkereskedelem stagnált. A hitelbiztosító elemzői úgy becsülik, hogy 2 százalékos lesz az éves növekedés, ami a legbizakodóbb forgatókönyv szerint 2,8 százalékra bővülhet 2020-ban.

A vámháború a holnap kezdődő G20-csúcs egyik fő témája is lehet, főleg azért, mert a pesszimista becslések szerint az amerikai-kínai konfliktus globális kereskedelmi háborút indít el, amelyben az idén megáll a világkereskedelem növekedése, jövőre pedig az 2,3 százalékkal csökken.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése valószínűtlennek nevezte, hogy a G20-csúcson megállapodás szülessen az amerikai és a kínai elnök között a vámtarifák ügyéről, és ez katasztrofális hatással járhat a világkereskedelemre. Vanek Balázs országigazgató szerint a globális kereskedelem 3,7 százalékát közvetlenül érintené, ha az Egyesült Államok valóban pótvámot vetne ki 325 milliárd dollár értékű kínai árura, köztük tartós fogyasztási cikkekre, illetve, ha Kína válaszul megemelné a vámtarifákat minden termékre. „Ez csak a közvetlen hatás, de mindez közvetve, a beszállítói hálózatokon keresztül, és a befektetői bizalom megrendülése nyomán sokszorosan negatívan érintené a világgazdaságot” – mondta Vanek Balázs.

Az elemzés szerint Kína rugalmasabban reagált az elmérgesedett helyzetre, még akkor is, ha az amerikai vámok nagy kárt okoztak a kínai gazdaságnak. Példaként említette, hogy az acélipari, vegyipari és gépgyártással kapcsolatos termékek amerikai importja 20-40 százalékkal csökkent a vámtarifák megemelése nyomán, de közben más szektorokban 12 százalékkal nőtt a kínai export.  A Trump-féle pótvámok nélkül 9-10 százalékkal bővülhetett volna a kínai kivitel, így viszont 9 százalékkal csökkent 2019 első negyedévében. „Ugyanakkor Kína viszonylag könnyen és gyorsan helyettesítette a vámok miatt kiesett amerikai termékeket, hiszen azok főleg élelmiszerek és nyersanyagok voltak, az Egyesült Államoknak pedig hosszabb ideig tart majd az új beszállítók megtalálása, emellett költségesebb is lesz az új késztermékek behozatala.” – mondta az országigazgató.

A globális kereskedelem növekedése az első negyedévben a pénzügyi válság óta a leggyengébb eredményt, mindössze 2 százalékot produkált. Ezt a rekordalacsony bővülést a protekcionizmus, a pénzpiacok volatilitása és a hitelfeltételek szigorodása együttesen okozta. Vanek Balázs azt mondta, hogy 2019-re nem várható a világkereskedelem erősödésének növekedése, és 2020-ban is csak 2,8 százalékot prognosztizálnak. „A totális kereskedelmi háborús forgatókönyvek pedig már valóban ijesztő számokkal kalkulálnak. Úgy becsüljük, hogy a legrosszabb esetben az idén 2,3 százalék lesz a globális GDP bővülése, amely jövőre 1,4 százalék körüli értékre csökkenhet. A legrosszabb esetben a világkereskedelem idén gyakorlatilag stagnálhat a tavalyihoz képest, míg jövőre 2,3 százalékkal visszaeshet. Ezt a helyzetet gyakorlatilag minden ország megsínyli, kiváltképp a nyitott ázsiai gazdaságok, amelyek sokat exportálnak, de drámaian csökkenhet a beruházási kedv és a fogyasztók vásárlási hajlandósága is.” – mondta az országigazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.