<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2020 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek a 2019 végi adatok alapján. Az Év Alapkezelője az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Loncsák András, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Pekár Dávid lett. 

Közel 6500 milliárd forint értékű megtakarítást kezelnek befektetési alapokban

A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között nagyon fontos, tőkéjük a Bamosz adatai szerint lassan tovább nőtt, december végén mintegy 6500 milliárd forint volt. E hatalmas megtakarítás-tömeg az ágazatnak kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, díjazzák. A díjakat már a hetedik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu március 27-én.

Az EFAMA nemzetközi statisztikái alapján Magyarország a régiós (közép-kelet-európai) országok mezőnyében igen kedvező helyen áll mind a befektetési alapok nettó eszközértékét, mind a bejegyzett alapok számát tekintve. Ha az ország népességéhez viszonyítjuk a vagyont, akkor még Lengyelországot is jelentősen megelőzzük, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország pedig messze mögöttünk marad ezen számok szerint. Ugyanakkor a fejlett nyugat-európai országokhoz képest jelentős Magyarország lemaradása – ez alapján az ágazat előtt még komoly fejlődési lehetőségek állnak.

Az MNB adatai szerint befektetési jegyekben található a lakossági pénzügyi eszközeinek 8 százaléka; közvetlenül tőzsdei részvényekben ennél jóval kevesebbet tartottak a magyarok.

Díjak a legkiválóbbaknak

Az Év Alapkezelője 2020-ban az Aegon Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere pedig Loncsák András (Aegon Alapkezelő) lett. Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere díjat Pekár Dávid (Raiffeisen Alapkezelő) kapta - ez utóbbi kategóriában a 35 év alatti jelöltek között dőlt el a verseny. A fenti díjakat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján lehetett elnyerni.

Az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet a K&H Navigátor Alap (K&H Befektetési Alapkezelő) kapta. Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője 2020-ban a CIB Alapkezelő lett.

Objektív számítások alapján további 15 piaci kategóriában osztottak ki díjakat a konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP Alapkezelő, a Budapest Alapkezelő, az Aegon Alapkezelő három-három első díjat nyert el, a Hold Alapkezelő kettőt. Első díjat nyert még az Erste, a Diófa, a Marketprog, az Amundi és a Raiffeisen alapkezelők egy-egy alapja is.  A nyertes alapok teljes listája itt található: klasszis.hu

A Privátbankár.hu Klasszis-díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket.

A szokásos díjátadó gála helyett a szervezők ezúttal videón jelentették be az eredményeket; a virtuális díjátadón számos portfóliómenedzser értékelte a 2019-es évet, a szakemberek home office-ból a jelenlegi helyzetről, a 2020-as kilátásokról is beszéltek:

Összetett módszertan alapján hasonlították össze az alapokat

Az alapok teljesítményének értékelésénél pusztán a hozam figyelembe vétele nem elegendő, hiszen nem mindegy az sem, milyen kockázat mellett érték el az eredményt. A Privátbankár.hu ezért összetett, hozamot és kockázatot (hozamszórást) is figyelembe vevő mutatókat dolgozott ki a szakma által is elfogadott és elismert módszertan alapján. További részletek, szabályzat, a nyertesek listája: klasszis.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.