2020. január 23. 14:40

Az EIB 50 milliárd forint hitelt ad oktatási célokra.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 152 millió eurós (mintegy 50 milliárd forintos) hitelt biztosít Magyarország számára oktatási - azon belül is kiemelten sportcélú - beruházásokra, fejlesztésekre - hangzott el a Pénzügyminisztériumban tartott mai aláírási ceremónián.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

A hitel kedvezőbb kondíciókkal rendelkezik, mint a szokásos piaci hitelek, mind a futamidőt, mind a kamatot illetően, de erről továbbiakat nem árult el érdeklődésünkre a szaktárca, arra hivatkozva, hogy a tényleges kondíciók majd csak a hitel lehívásakor válnak ismertté.

A most megkötött hitelszerződéssel 8 iskola építését fogja finanszírozni a magyar állam, további 16 intézmény felújítására is költenek, valamint több mint 60 sportlétesítményt is felhúznak a fiatalok számára.

Az EIB-vel való együttműködés régre nyúlik vissza - idézte fel az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter. Oktatási célú kooperációra először 2016-ban került sor, 15 milliárd forint értékben. Ennek eredményes felhasználása miatt döntött úgy az EIB, hogy érdemes folytatni ezt a programot.

Lilyana Pavlova, az EIB alelnöke ezt megerősítve arról is beszélt az aláírást követően, hogy a jövőben a klímavédelmet szolgáló megállapodások iránt is nyitott lenne az intézmény, a zöld ügyekhez kínált hitellehetőségeket ajánlotta a magyar kormány figyelmébe.

Varga Mihály a magyar gazdaság kilátásairól is ejtett néhány szót. Szerinte annak szerkezete jó, amit bizonyít az elmúlt két évben elért, 5 százalék körüli növekedés is. Ami az idei évet illeti, konkrét növekedési számot nem említett, csak annyit, hogy a cél az uniós növekedési átlag meghaladása 2 százalékkal.

Óvatosságát vélhetően a bizonytalanabb gazdasági környezet. Az idei költségvetésről szóló törvényjavaslatban azt írták, hogy idén 4 százalék körül alakulhat a a gazdaság növekedése, ezt a célt szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv is. Utóbbiról a miniszter is említést tett a mai eseményen, jelezve, hogy azon már dolgoznak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.