2018. május 3. 15:29
mfor.hu

A Tesla vezére a mai elemzői konferencián meglehetősen vitriolosan viselkedett, amit a piac úgy tűnik keményen büntet.

A Tesla forgalma ugyan meghaladta a várakozásokat, ám így is történetének legnagyobb negyedéves veszteségét könyvelhette el az elektromos autókat gyártó vállalat. A Tesla soha nem látott mértékben égette a készpénz tartalékait, ami ismét felvetette a vállalat finanszírozhatóságát. Az eredményeket kommentáló cikkre a cég vezére, Elon Musk a Twitteren nem éppen szokásosan reagált, amit sokan még betudtak vagány stílusának.

Azt viszont már senki nem tudta megmagyarázni, hogy a nagy befektetési bankok elemzői, illetve az üzleti média legfontosabb reprezentánsainak tartott sajtóbeszélgetésen miért viselkedett olyan alpárian. A cégvezető ugyanis előbb a vállalat pénzügyi vezetőjét hozta kellemetlen helyzetbe, amikor félbeszakította a beosztottját, aki egy kérdésre próbált válaszolni, és már-már kioktató stílusban javította ki. Ezt követően Musk számos adatot kevert össze, így a heti és napi termelés kapcsán beszélt többek között félre.

Ennél is kínosabb volt azonban, amikor RBC Capital Markets elemzője, Joseph Spak megkérdezte, hogy mi újság a vállalat új népautónak szánt termékével, a Model 3-mal, amelynek a tavaly nyári bemutatkozása óta folyamatosan gondok vannak a termelésével, és arra lett volna kíváncsi a kérdező, hogy a csúszások miatt mennyien mondták vissza az előrendelésüket. Az egyébként teljesen releváns felvetésre Elon Musk annyit reagált, hogy unalmas kérdés, kérem a következőt.

A piac úgy tűnik alaposan megbünteti a hebehurgyán viselkedő cégvezetőt, a Tesla részvények ugyanis várhatóan komoly, 7 százalékos mínusszal kezdik majd a csütörtöki kereskedést. Ez a részvényesek mellett érzékenyen érintheti majd Muskot is, aki egyik jelentős tulajdonosként 780 millió dollárt bukik az áresés folytán.