2018. november 12. 18:40
mfor.hu

Mark Möbiust, a fejlődő piacok egyik legnagyobb ismerőjének tartják, alapkezelőként hatalmas összegeket nyert azon, hogy akkor mert lépni, amikor mások menekültek. Most sincs ez másképp.

A feltörekvő piacok nagyon olcsóak, így itt az idő bevásárolni, mondta az ismert befektetési szakember Mark Möbius a CNBC tévécsatornán hétfőn. Szerinte az elmúlt hónapok pánikszerű eladásai révén számos eszközosztályban nagyon attraktív árak alakultak ki. Más kérdés, hogy a befektetők többnyire továbbra is nagyon óvatosak ezeken a piacokon, ami nem csoda látva azt, hogy Argentínát az IMF mentette ki a csődhelyzetből, és Törökország gazdasága is óriási nehézségekkel küzd. Ráadásul ezek nem elszigetelt egyedi esetek, hiszen a világ több más pontján is felütötte a fejét ilyen jellegű probléma, így Dél-Afrikában vagy éppen Indonéziában is fenyeget a gazdasági recesszió.

A félelmeket Möbius szerint számos dolog erősítette fel, így az amerikai dollár erősödése és a folytatódó kamatemelés, de az emelkedő olajárak is azok a tényezők közé tartoznak, amelyek fenyegetik a feltörekvõ gazdaságokat. Mindennek hátterében az áll, hogy több olyan állam is van, amely egyrészt jelentősen el van adósodva, másrészt nettó energiaimportőrök.

A befektetők ugyanakkor időnként automatikusan lépnek, és nem vizsgálják az egyes piacokat vagy a vállalatokat, hanem mindenhonnan tőkét vonnak ki. Így olyan feltörekvő országok részvénypiacai, vállalatai is olcsók lettek, amelyek egyébként semmiféle problémával nem küzdenek, esetleg kifejezetten jól teljesítenek. Az idexek ennek ellenére szinte az összes ilyen piacon csökkentek az idei évben. A 24 ország nagyvállalatait felölelő MSCI Emerging Markets Index például 16 százalékkal esett az idei évben. Bár Möbius a régiónkról nem beszélt, de érdemes megjegyezni, hogy a lengyel Wig 20-as közel 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint tavaly év végén, míg a magyar (BUX) és a cseh tőzsde (PX) legfontosabb mutatója 2 százalékos veszteségben, illetve 1 százalékos pluszban áll idén. A szakértő egyébként úgy véli, hogy a kockázatokat is figyelembe véve a piacok olcsónak tűnnek, éppen ezért időszerű lehet ilyen részvényeket vásárolni.

Mark Möbius Mark Möbius

Szerinte egyes országoknál már látszik a devizák és a tőzsdei árak helyrebillenése és megindult az elmúlt időszak esésének korrekciója. A befektető szerint ennek az az oka, hogy a dollár stabilizálódni kezdett, ami csökkenti a dollárban denominált adósságok okozta terheket.

Mit szeret most Möbius?

A befektetési guru elsőszámú célpontja egyértelműen Latin-Amerika, azon belül is Brazília. Ezt azzal indokolja, hogy az elmúlt hetekben kezdődött emelkedésben egyértelműen ennek az országnak az eszközei a vezetők. Möbius azt is elárulta, hogy szereti Indiát, ahol a növekedési ütem meghaladta mind a kínait, mind a  dél-kelet-ázsiait. De elkezdte "nézegetni" Indonéziát, Thaiföldet és Malajziát is, szerinte ezek a következő időszakban érdekes piacok lehetnek.

Ki az a Mark Möbius?

Mark Möbiust korábban beválasztották a XX. század tíz legnagyobb befektetője közé, olyan hírességek mellé, mint Warren Buffett vagy Soros György. Sokan a feltörekvő piacok királyának tartják. 30 éven keresztül dolgozott Franklin Templeton Investments vagyonkezelő csoportnál, amely a világ egyik legnagyobb alapkezelője, tavaly ment nyugdíjba, ám azóta is gyakran megszólal szakmai kérdésekben.

Möbius filozófiája az volt, hogy akkor jelent meg sok piacon, amikor mások menekültek onnan. Ez ugyan komolyabb kockázatot jelentett, de ha bejött, akkor magas hozammal is járt. Ezt az elvet követve vásárolt be alaposan a Tempelton 2011-2012-ben magyar kötvényekből. A cég az alapjaiban hatalmas mennyiségű, több mint ezermilliárd forintnyi magyar állampapírt tartott, Magyarország forint- és deviza-államadósságának több mint 10 százaléka az amerikai Templeton-alapok kezében volt. Később tovább növelte az alap az állományát, és a csúcson az államadósság több mint 12 százalékát tartotta kézben. Ekkoriban a sajtó többféle nevet is ráaggatott, pozitív kontextusban Magyarország megmentőjeként, míg kevésbé hízelgően az Ország hitelezőjeként írtak Möbiusról.

Az ágazatok tekintetében a Möbius azt mondta, hogy a hagyományos iparágakban - egyebek mellett a kiskereskedelemben - működő vállalatokra összpontosít, amelyek fejlett technológiát használnak a termelékenységük javítása érdekében. Értelemszerűen azokat a vállalatokat részesíti előnyben, amelyek erős mérleggel és kis adóssággal rendelkeznek. Emellett azt is figyelembe veszi a befektetések során, hogy a cégek a megtermelt cashflowt megosszák a további fejlesztések és az osztalékfizetés között.

Möbius szerint amire nagyon kell figyelni az egyrészt az olaj ára, másrészt Kína. Amennyiben az olaj valóban 100 dollár fölé drágulna, ahogy azt sok szakértő várja, az komoly nehézséget okozhat több országban is. Szerinte ugyanakkor megnyugtató az, hogy idén talán már nem éri el ezt a szintet az energiahordozó. Ugyanakkor a jövő évben könnyen lehet 100 dollár feletti olajár, amikor viszont kulcskérdés lesz, hogy ezt gyengülő vagy stabil dollár mellett éri el. Előbbi esetében, ha a helyi valutákkal számolva nem lesz komoly áremelkedés, akkor ennek a hatása korlátozott lesz, szemben a valódi veszélyt rejtő második verzióval. Kína kapcsán azt emelte ki, hogy az amerikaiak által indított eldurvuló kereskedelmi háború jelent fokozott kockázatot. Ha eszkalálódik a helyzet, az nem csak Peking, de többi dél-kelet-ázsiai ország számára is kedvezőtlen folyamatokkal járhat majd.

Kínára egyébként is figyelni kell, hiszen az elmúlt 25 évben meghuszonnyolcszorozta GDP-jét: