<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.

Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. A money.hu gyűjtéséből kiderül, melyek 2023-ban a legjobb állampapírok kamat alapján, milyen futamidővel rendelkeznek, és melyek köztük az inflációkövető állampapírok.

Az állampapírok között a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a jelenlegi csúcstartó: a 4 éves módozat 15,25 százalékot, a 7 éves 16 százalék éves kamatot fizet. A PMÁP kamata változó, mivel inflációkövető állampapírról van szó. Ez azt jelenti, hogy a kamata évente egyszer változik, aminek a kamatbázisát az előző év átlagos inflációja adja, erre rakódik rá a 0,75, illetve 1,5 százalékos kamatprémium. Azaz a PMÁP késéssel ugyan, de mindig infláció feletti kamatot fizet, vagyis ezzel az állampapírral garantáltan ellensúlyozható a pénzromlás.

A PMÁP-ot a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) követi, aminek a jelenlegi kamata 14,6 százalék. A BMÁP nem inflációkövető, de a kamata évente négyszer változik. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy átlaghozamához 1 százalékos kamatprémiumot adnak, ebből jön ki a BMÁP kamata. A futamideje 3 év, és évente négyszer fizet kamatot.

Fotó: money.hu / Getty Images
Fotó: money.hu / Getty Images

Ezt követi a kétéves Kincstári Takarékjegy (KTJ) 9,5 százalékos kamattal, illetve az egyéves verziója 9 százalék kamattal. Kincstári Takarékjegyet a Magyar Postánál, papír alapon lehet vásárolni 10, 50, 100, 500 ezer és egymillió forintos címletekben. Mivel nyomdai állampapír, így kamatot csak visszaváltáskor fizet, ami a lejáratkor és előtte is lehetséges, azonban 3 hónapnál korábbi feltörésnél nem fizet kamatot.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futamideje egy év, a kamata fixen 9 százalék az aktuális sorozatnál. Ezt követi a Babakötvény (BABA), aminek a kamata jelenleg 8,1 százalék, viszont hamarosan a lista elejére törhet, ugyanis inflációkövető állampapír, ami az infláció felett 3 százalékot fizet. A február 1-jétől induló kamatperiódustól kezdve a Babakötvény kamata 17,5 százalék lesz. Ugyanakkor hiába ez a legjobb kamat, Babakötvényt nem vásárolhat akárki: csak 18 év alatti gyermek részére lehet megvenni.

Jelenleg is a második legnépszerűbb lakossági állampapír, a kamatszintje alapján mégis az utolsó előtti helyre került: az egykor szuperállampapírnak hívott Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) kamata éves átlagban mindössze 4,95 százalék, futamideje 5 év.

A legjobb állampapírok listáját a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) zárja, ami egy eurós állampapír, és 2,85 százalék a jelenlegi kamata. Inflációkövető állampapír, de nem a magyar, hanem az eurózóna előző éves inflációját követi, efelett fizet 0,25 százalék kamatprémiumot. Az eurózóna 2022-es inflációja 8,3 százalék volt, ami augusztus végén fog beépülni a PEMÁP kamatába, elérve ezzel a 8,55 százalékot.

A money.hu szakértői szerint több tényezőn múlik, hogy egyéni esetben melyik a legjobb állampapír-befektetés. Függ az infláció és a jegybanki alapkamat változásától, emellett figyelembe kell venni a befektetői időtávot, vagyis hogy mennyi ideig nélkülözhető a befektetett összeg, és hogy az esetleges lejárat előtti visszaváltásnak milyen költségei lennének.