1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatja hektikus mozgását a gáz tőzsdei ára.

Az elmúlt napokban, hetekben már kezdett jellemzővé válni a hektikus mozgás az európai piacon irányadó holland TTF gáztőzsdén. Az energiahordozó ára hirtelen, nagy változásokat mutatott olyannyira, hogy múlt héten egy nap még az 50 eurót is megközelítette a gáz ára. Miután korrigált a jegyzés, hétfőn ismét nagy drágulást mutat az árfolyam. A pénteki záróárhoz képest ugyanis 10 százalékkal került fentebb a jegyzés, így már megawattóránként 35,645 eurót kell adni a határidős piacon az energiahordozóért. Június első napjaiban még 22 euró volt a jegyzés.

Az Equilor véleménye szerint a Nemzetközi Energiaügynökség frissen közölt adatai szerint a globális gáztermelés szintje nem változott számottevően az orosz-ukrán háború ellenére sem, viszont a kereskedelem szerkezete alapvetően átalakult. Európába már többnyire folyékony formában érkezik a földgáz, ami viszont a rövid távú kereslet-kínálati viszonyoknak való nagyobb kitettséghez vezetett; ez tükröződik a változékony piaci árakban

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!